Un nou pas spre ”apocalipsa nucleară”: Vladimir Putin anunță desfășurarea de arme nucleare tactice pe teritoriul Belarus


Potrivit președintelui rus, această decizie este motivată de intenția Regatului Unit de a trimite muniții cu uraniu îmbunătățit în Ucraina. Pentru experți în dosarul ucrainean, anunțul de mai sus al lui Putin reprezintă o etapă în plus în extinderea amenințării nucleare, evocată tot mai insistent în aceste zile de Rusia. Într-o declarație televizată de sâmbătă, Vladimir Putin a susținut că nu vede ”nimic neobișnuit” în decizia de mai sus, având în vedere că și Statele Unite ”fac același lucru de decenii, amplasând de mai multă vreme arme nucleare tactice pe teritoriul aliaților lor”. ”Noi am convenit să facem același lucru”, a adăugat Putin, invocând acordul de la Minsk.

Un antrepozit special va fi instalat până în iulie

„Noi”, a anunțat Vladimir Putin, ”i-am ajutat pe colegii belaruși și le-am echipat avioanele, fără a viola angajamentele noastre internaționale în materie de neproliferare a armelor nucleare. Zece avioane sunt deja gata pentru utilizarea acestui tip de arme… Din 3 aprilie, începem instruirea echipajelor, iar la 1 iulie vom termina construirea unui depozit special pentru arme nucleare tactice pe teritoriul vecinului nostru Belarus”.

În contextul acestor evenimente, recenta Declarație comună Putin-Xi Jinping privind poziția lor față de un război nuclear este considerată de analisti politici occidentali drept un fals. Ei au subliniat în documentul respectiv că ”un război nuclear nu trebuie declanșat niciodată” întrucât el nu se poate finaliza cu învingători. Ori, chiar în zilele următoare vizitei lui Xi Jinping la Moscova, oficiali importanți ruși, precum Dmitri Medvedev, iar acum însuși Vladimir Putin, fac declarații ce nu sunt altceva decât niște clare amenințări cu folosirea armei nucleare.

Citeste continuarea pe curierulnational.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Ucraina face apel la Consiliul de Securitate al ONU

Urmatoarea stire

Planeta a stins lumina de Ziua Pământului

Stiri pe aceeasi tema