Un fost general NATO crede că Rusia și Ucraina vor ajunge la un armistițiu în 2023“Mă aştept să se întâmple la vară, când ambele părţi vor spune că războiul nu duce nicăieri. Cea mai probabilă perioadă pentru apariţia unui astfel de impas este între lunile februarie şi mai. Acela va fi momentul pentru negocierea unui armistiţiu”, spune generalul Hans-Lothar Domröse, care precizează că armistițiul nu înseamnă pace

“Armistiţiu înseamnă că nu se mai trage. Negocierile vor dura probabil mult timp şi este nevoie de un mediator”, afirmă acesta, explicând că negocierile ar putea fi conduse de Antonio Guterres, secretar general ONU, Recep Tayyp Erdogan, președintele Turciei, ori Narendra Modi, premierul Indiei. 

El crede că o soluție negociată este calea spre pace “deşi lui Putin i-ar plăcea să aibă toată Ucraina, iar lui Zelenski i-ar plăcea să elibereze toată Ucraina”.

Generalul spune că Zelenski ar putea să renunțe la cerința sa de revenire imediată la Ucraina a Crimeei.

Și expertul de securitate Andras Racz, din Consiliul German pentru Relaţii Externe, consideră că ar putea exista negocieri între Ucraina şi Rusia în această vară.
“Sunt destul de sigur că până la sfârşitul anului vom avea un soi de armistiţiu, în urma căruia sperăm să nu mai existe deloc lupte, sau măcar mai puţine lupte”, a spus acesta, care crede că Rusia nu vrea să se afle în război în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2024. 

Totodată, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, David McAllister, este de părere că Rusia nu poate și nu trebuie să-și impună pacea în Ucraina. 

 

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Lenovo Tab M9 – tableta cu Helio G80; afla ce credem

Urmatoarea stire

Comitetul Militar al NATO va examina pe 18-19 ianuarie evoluţia războiului din Ucraina

Stiri pe aceeasi tema