Un asteroid, mare cât să distrugă un oraş, trece sâmbătă seara printre Pământ şi Lună, la 175.000 de kilometri de Terra/ Evenimentul, care are loc o dată la zece ani, nu trebuie să îngrijoreze oamenii


Un asteroid – 2023 DZ2, mare cât să distrugă un oraş mare – urmează să treacă sâmbătă printre Pământ şi Lună, un eveniment care nu prezintă un pericol, care are loc o dată la zece ani şi care va fi folosit ca exerciţiu de antrenament în apărarea Terrei, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), relatează AFP, citată de News.ro.

Potrivit unor estimări, asteroidul are un diametru de 40-70 de metri şi este suficient de mare cât să distrugă un oraş mare, în cazul în care ar lovi planeta.

El urmează să treacă ”foarte aproape” de Terra sâmbătă, la ora 18.49 GMT (20.49, ora României), la o distanţă de mai puţin de o treime din distanţa care desparte Terra de Lună.

Însă nu există motive de îngrijorare, declară AFP şeful Biroului de Apărare a planetei de la ESA, Richard Moissl.

Asteroidul a fost reperat prima oară la 27 februarie, de către un observator din La Palma, una dintre Insulele Canare spaniole.

El urmează să treacă la aproximativ 175.000 de kilometri de Terra, cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.

Asteroizi mici trec pe deasupra Pământului zilnic, însă trecerea unui asteroid atât de mare pe lângă Terra are loc o dată la zece ani, potrivit lui Richard Moissl.

Reţeaua Internaţională de Alertă cu privire la Asteroizi a decis să profite de această apropiere, iar 2023 DZ2 urmează să fie analizat cu o serie de instrumente, precum spectometre şi radare.

Obiectivul este să se descopere tot ceea ce este posibil de învăţat despre un asteroid, în numai o săptămână, subliniază omul de ştiinţă.

Acest lucru va servi ca antrenament în felul în care reţeaua ”va reacţiona la o astfel de ameninţare” în viitor, subliniază el.

Potrivit calculelor astronomilor, asteroidul urmează să treacă ădin nou pe lângă Terra în 2026, însă la o distanţă mai mare şi nu va prezenta riscul unui impact cel puţin în următorii 100 de ani.

Astronomii au detectat un asteroid de o talie asemănătoare – 2023 DW -, evaliuat, la începutul lui martie, la un risc de unul la 423 de coliziune cu Terra, în 2046.

Însă această probabilitate a scăzut, în urma unor calcule mai precise, iar orice risc a dispărut.

În cazul în care un astfel de obiect de îndreaptă într-o bună zi către Terra, Pământul nu va fi tocmai neajutorat.

Anul trecut, sonda DART a NASA a fost în mod voit zdrobită de asteroidul Dimorphos, la aproximativ 11 milioane de kilometri de Pământ, şi a reuşit să îl devizeze de la traiectorie.

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Vreme se răcește brusc. Un val de aer polar aduce temperaturi scăzute și ploi torențiale

Urmatoarea stire

cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere/ Care e cel mai lung cuvânt format doar din vocale

Stiri pe aceeasi tema