Ultimele zboruri ale avioanelor LanceRUltimele zboruri ale avioanelor LanceR, cele mai vechi avioane de luptă ale României, sunt programate în ziua de luni, 15 mai 2023.

Ceremoniile se desfășoară începând cu ora 11 în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii și în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea. De la ora 12:30, ultima ceremonie se desfășoară în Baza 95 Aeriană ,,Alexandru Șerbănescu” de la Bacău.

Avioanele LanceR vor decola de la Câmpia Turzii și de la Borcea. Evenimentul se va încheia cu trecerea la verticală a aeronavelor MiG-21 LanceR decolate de pe aceste două baze aeriene și aterizarea acestora pe Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”. Avioanele LanceR vor fi „stocate și conservate” la Bacău, precizează un comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Activitatea de la Borcea se va desfășura în prezența ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

MiG 21 LanceR au fost principalele avioane de luptă ale României, în ultimii 30 de ani. După retragerea lor definitivă, Forțele Aeriene Române păstrează în dotare avioanele F-16.

În acest moment, România deține o escadrilă formată din 17 aeronave F-16, cu baza la Borcea. „În luna noiembrie a anului 2022, România a semnat contractul de achiziţie a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei, în valoare de peste 380 de milioane de euro. Avioanele vor fi livrate României în stare operaţională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forţele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziţie la avioanele de generaţia a V-a, F-35”, precizează MApN.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Citeste continuarea pe romanialibera.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema

Curs valutar BNR, 13 ianuarie 2023

Curs valutar BNR, 13 ianuarie 2023. Moneda naţională scade, vineri, în raport cu euro, dar creşte comparativ cu…