UE pune pe lista neagră nouă ruși, acuzându-i că au încălcat drepturile opozantului rus cu origini tătare, Kara-Murza


Uniunea Europeană a pus pe lista neagră nouă ruși, inclusiv pe ministrul adjunct al Justiției Oleg Sviridenko și pe patru judecători, acuzându-i de încălcarea drepturilor omului în cazul publicistului și pozantului Vladimir Kara-Murza (considerat ca „agent străin” în Federația Rusă), se precizează în decizia Consiliului UE, publicată luni în „Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”. 

Opozantul și puvblicistul rus cu origini tătare, Vladimir Kara-Murza. Foto: EPA-EFE

Celor nouă oficiali ruși puși pe lista de sancțiuni le este interzisă intrarea în UE, iar bunurile lor aflate în țările UE vor fi înghețate.

Consiliul UE a impus măsuri prohibitive în cadrul regimului de sancțiuni pentru încălcări ale drepturilor omului împotriva a nouă persoane, pentru că l-au condamnat pe activistul democrat Vladimir Kara-Murza la 25 de ani de închisoare”, se arată în comunicatul UE, care consideră acest verdict „motivat politic și bazat pe acuzații false”.

Pe lista neagră mai figurează Denis Kolesnikov, șef adjunct al Departamentului Principal de Investigații al Comitetului de Investigații al Federației Ruse, anchetatorul Andrei Zadachin, principalul martor al acuzării, Danila Mikheev, și șeful SIZO nr. 5 din Moscova, Dmitri. Komnov.

Vladimir Vladimirovici Kara-Murza (în rusă Владимир Владимирович Кара-Мурза; născut pe 7 septembrie 1981MoscovaRSFS RusăURSS) este un activist politic, jurnalist, autor, regizor și prizonier politic rus, conform Wikipedia. 

Este fiul jurnalistului rus și prezentator de televiziune Vladimir Alexeevici Kara-Murza (1959–2019), un critic deschis al lui Leonid Brejnev și un susținător al reformelor din timpul lui Boris Elțîn. Tatăl său a fost strănepotul revoluționarului leton Voldemārs Bisenieks (1884–1938) și strănepotul primului ambasador al Letoniei în Marea Britanie, Georgs Bisenieks⁠(lv) (1885–1941), ambii împușcați de NKVD.  

Kara-Murza are o licență și o diplomă de master în istorie de la Universitatea Cambridge

Un protejat al lui Boris Nemțov, a fost vicepreședinte al organizației Rusia Deschisă (în rusă: Открытая Россия; Otkrytaya Rossiya), un ONG fondat de omul de afaceri rus și fostul oligarh Mihail Hodorkovski, care a promovat societatea civilă și democrația în Rusia. A fost ales în 2012 în Consiliul Coordonator al Opoziției Ruse (în rusă: оординационный совет российской оппозиции, КСО – Koordinatsionnyy sovet rossiyskoy oppozitsii, KSO) și a ocupat funcția de lider adjunct al Partidului pentru Libertatea Poporului (în rusă: Партия народной свободы, Partija narodnoj svobody) din 2015 până în 2016. A regizat două documentare, They Chose Freedom (în rusă: Они выбирали свободу, Oni vybirali…

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema