Ucraina și-a dat acordul ca România să înceapă măsurătorile pe brațul Chilia, încă nu și pe canalul Bâstroe. Grindeanu: “Insistăm ca…”


Ucrainenii au dat un acord parțial pentru startul măsurătorilor pe brațul Chilia. Anunțul a venit joi, 16 martie, de la Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și vicepremier în Guvernul Ciucă. Încă nu s-a primit undă verde pentru ca specialiștii români să meargă să analizeze cum stau lucrurile pe canalul Bâstroe – reiese din anunțul oficialului.

„Partea ucraineană a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine.

Acest acord privește sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț al Dunării, iar măsurătorile se vor desfășura doar pe timpul zilei.

În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11”, a transmis Grindeanu, pe Facebook.

Se insistă pentru a se primi acord și pe canalul Bâstroe

Ministrul Transporturilor din Guvernul Ciucă spune că partea română va insista ca specialiștii să primească acces și pe celelalte sectoare ale Chiliei, dar și pe Bâstroe.

„Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22), dar și pe canalul Bâstroe.

În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, consider că este în interesul ambelor țări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bâstroe”, a explicat Grindeanu în mesajul transmis joi.

Ce spunea premierul Ciucă în urmă cu doar o zi

Aflat în Călărași, premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că măsurători pe braţul Chilia și canalul Bâstroe se vor face după ce vine aprobarea în acest sens.

„A fost o întâlnire tripartită, între reprezentanții Comisiei Europene, partea tehnică ucraineană și partea tehnică a noastră, a României. A fost agreat un protocol pentru perioada imediat următoare. Din datele care ne-au fost raportate, urma ca, în înțelegere deplină și acord cu partea ucraineană și cu reprezentanții comisiei, în perioada următoare să primim aprobare pentru executarea măsurătorilor pe Brațul Chilia, pe partea ucraineană și ulterior pe canalul Bâstroe. Astăzi, înainte să fi plecat de la Guvern, nu aveam date legate de această aprobare. Ca atare, în funcție de momentul în care va veni această aprobare, echipele tehnice vor merge în teren. Dacă nu, se va discuta şi se va clarifica situația cu partea ucraineană”, a declarat premierul Ciucă, în 15 martie.

Citeste continuarea pe www.national.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema