Ucraina: Se profilează o importantă remaniere guvernamentală


Presa ucraineană, citată de corespondentul RFI, anunță o apropiată înlocuire a ministrului Apărării, Oleksii Reznikov, o piesă grea în guvernul Ucrainei. El s-a aflat însă în bătaia criticilor din momentul în care în luna ianuarie a devenit public scandalul de corupție din ministerul condus de el. În acest moment, spun surse informate, în Ucraina se profilează o nouă ofensivă rusă în zilele sau săptămânile următoare, motiv pentru care Kievul este obligat să decidă restructurarea comandamentului forțelor militare ucrainene, fără îndoială afectate de scandalul de corupție. Este necesară încrederea în curățenia conducerii armatei.

Duminica trecută, Oleksii Reznikov a ținut o conferință de presă în care i-a fost pusă și întrebarea dacă va demisiona. Răspunsul a fost oarecum evaziv, chiar dacă unele informații dau ca sigură o schimbare a sa din funcție. A răspuns că demisia sa depinde de ”decizia președintelui Zelenski”. RFI invocă ziarul ”Ukrainskaia Pravda”, ziar considerat ”serios”, care a avansat ipoteza înlocuirii lui Reznikov cu generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului militar de informații al Ucrainei, cunoscut ca persoana care ar fi gândit și pus în aplicare prăbușirea Podului Crimeei. Comentariile privind înlocuirea lui Reznikov sunt ample, dat fiind faptul că el s-a aflat de la începutul invaziei ruse implicat în lupta contra rușilor. Este de formație jurist și – fapt pozitiv – este civil, nu provine din rândurile armatei. Reputația sa a fost umbrită însă de scandalul de corupție, mai ales că, la primele semnale despre corupția din armată, el s-a grăbit să nege existența acestui flagel în armată. Așa cum se știe, ministerul condus de el a semnat contracte privind aprovizionarea cu alimente a armatei la tarife cu mult mai mari decât cele de pe piața normală.

Chiar dacă responsabilitatea personală a lui Oleksii Reznikov nu a fost stabilită, solicitarea transparenței,venită mai ales din partea donatorilor internaționali, a incitat cu certitudine administrația președintelui Zelenski să aibă în plan o remaniere ministerială, în cadrul vastei operațiuni anti-corupție preconizate pentru grăbirea aderării la Uniunea Europeană.

Potrivit lui David Arahamia, liderul grupului reprezentând partidul președintelui Zelenski în Parlamentul ucrainean, Oleksii Reznikov ar urma să fie numit ministru al Industriilor strategice. Este însă necesar votul parlamentului pentru această schimbare și numirea la conducerea Ministerului Apărării a lui Kirilo Budanov, în vârstă de 37 ani, specialist în operațiuni speciale, foarte util în respingerea plănuitei contra-ofensive ruse așteptate în curând în Donbas.

Citeste continuarea pe curierulnational.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Rapidiștii îl acuză pe Mititelu că vrea să facă doar un circ media

Urmatoarea stire

Mircea Lucescu, prins de cutremure, în Turcia: “Mi-am adus aminte de Bucureștiul din ’77”

Stiri pe aceeasi tema