Ucraina are dovezi că o dronă rusească a lovit teritoriul României, anunță Dmitro Kuleba. Reacția oficialilor de la București


Luni, 04 Septembrie 2023, ora 18:31

1264 citiri

Alte drone iraniane au fost descoperite căzute în Marea Neagră FOTO Telegram

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a transmis luni, 4 septembrie, că Kievul are dovezi fotografice care arată că drone ruseşti au lovit teritoriul românesc în timpul unui atac aerian care a avut loc în cursul nopţii asupra portului ucrainean Izmail.

De cealaltă parte însă, ministrul român de externe Luminiţa Odobescu, a dezminţit informaţia, aşa cum o făcuse mai devreme şi Ministerul Apărării de la Bucureşti.

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a afirmat în faţa reporterilor, după o conferinţă de presă susţinută la Kiev, că Ucraina are dovezi fotografice care arată că dronele ruseşti au lovit teritoriul românesc în timpul unui atacului aerian de peste noapte.

“Cred că, în acest caz particular, ele (autorităţile române – n.r.) studiază acum toate aspectele a ceea ce s-a întâmplat. Nu are rost să negăm că acolo a căzut ceva. Iar noi afirmăm cu autoritate, cu dovezi, că au fost drone Shahed care au zburat acolo. Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo”, a declarat Kuleba, citat de agenţia Ukrinform.

Ministrul ucrainean de externe a spus că “există tendinţa de a încerca să nu se escaladeze interpretarea unor evenimente de către parteneri, pentru a nu fi implicaţi într-un conflict direct”. Însă Kuleba a subliniat că pentru Ucraina este absolut clar ce s-a întâmplat în România. “Avem dovezi fotografice. Suntem gata să le împărtăşim, dar concluziile finale vor fi trase de autorităţile române, care vor trebui nu doar să tragă concluzii, ci şi să spună ce vor face cu ele. Este mai uşor să tragi concluzii decât să faci ceva în legătură cu ele. De aceea avem o reacţie atât de prudentă”, a explicat ministrul ucrainean de externe.

Anterior, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, afirmase pe Facebook că una dintre dronele folosite de ruşi în atacul din cursul nopţii asupra portului ucrainean de la Dunăre Izmail ar fi căzut pe teritoriul României. Oficialul a precizat că informaţia a fost furnizată de serviciul de grăniceri al Ucrainei.

LUMINIŢA ODOBESCU DEZMINTE

Teritoriul românesc nu a fost lovit de drone ruseşti sau de resturi ale acestora în atacul aerian din cursul nopţii asupra unui portului Izmail, a declarat luni ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, citată de The Guardian. “Bineînţeles că există un risc, pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo este foarte aproape de graniţele noastre”, a declarat ea reporterilor cu ocazia unei vizite la Berlin. “Am văzut că Rusia continuă în mod cinic să atace infrastructura civilă, nepermiţând Ucrainei să îşi exporte cerealele. Bineînţeles, există riscul unor accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul”, a adăugat Odobescu.

Şi ministrul apărării, Angel Tîlvăr, infirmase anterior ”în mod categoric informaţiile…

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema