Ucraina ar putea pierde războiul din cauza prudenței occidentale excesiveJoi, 22 Decembrie 2022, ora 18:14

732 citiri

Pe măsură ce 2022 se apropie de sfârșit, liderii occidentali reflectă asupra provocărilor care urmează. Dar puține lucruri vor avea un impact la fel de mare asupra lumii ca răspunsul la întrebarea ce să facă cu războiul din Ucraina.

Încercările necruțătoare ale lui Vladimir Putin de a bombarda o țară vecină și de a o scufunda în întuneric, frig și mizerie pe fondul avertismentelor că Moscova pregătește o nouă ofensivă terestră adaugă o urgență deosebită problemei.

Europa de Est își dorește foarte mult ca Kievul să câștige și Moscova să fie înfrântă, crezând că NATO ar trebui să facă tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să expulzeze agresorul cât mai repede și definitiv. Est-europenii au aliați loiali în funcții înalte în guvernul SUA, precum și printre „verzii” din Germania.

„Axa prudenței realiștilor”

Dar Europa de Vest este îngrijorată de faptul că asistența excesivă acordată Kievului în lupta împotriva forțelor Kremlinului ar putea declanșa o escaladare nucleară, un război între Rusia și NATO sau ar putea crea o ruptură între alianță și sudul global. Astfel de convingeri sunt împărtășite de președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și, mai important, președintele american Joe Biden, scrie directorul Centrului pentru SUA și Europa de la Brookings Institute, Constanze Stelzenmüller, într-un articol pentru Financial Times. Ea numește poziția liderilor enumerați de ea „axa prudenței realiștilor”. Și până acum această linie a dominat.

Autoarea atrage atenția asupra cuvintelor consilierului pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, pe care le-a spus săptămâna trecută la Washington.

„Nu știm cum se va termina totul. Dar știm că misiunea noastră este să continuăm să oferim asistență militară Ucrainei, astfel încât aceasta să aibă cea mai bună poziție posibilă pe câmpul de luptă. Iar când va fi momentul potrivit pentru diplomație, ea trebuie să aibă cea mai bună poziție la masa negocierilor ”, a spus Sullivan, pe care Sttelzenmueller îl numește „un maestru al prudenței măsurate”.

Scholz, care încearcă să pară „hotărât, dar prudent” în toate interviurile, a declarat că „scopul nostru este să facem ca Rusia să-și oprească războiul de agresiune și Ucraina să-și protejeze integritatea”. Autoarea atrage atenția asupra faptului că formularea ambilor politicieni este precaut vagă despre cum ar trebui să se încheie războiul sau cum va arăta pacea pe termen lung. SUA au oferit Ucrainei 20 de miliarde de dolari în ajutor militar de la începutul războiului. Dar au refuzat să furnizeze avioane, tancuri și rachete cu rază lungă de acțiune. Cu toate acestea, pe fondul bombardării constante de către Rusia a infrastructurii civile din Ucraina, Washingtonul va anunța transferul sistemului Patriot cu rază lungă, deși de mult a refuzat să facă un astfel de pas. Germania a oferit obuziere Kievului, tunuri antiaeriene autopropulsate Cheetah și noi sisteme de apărare aeriană IRIS-T, dar refuză să trimită tancuri Leopard cerute de guvernul lui Volodimir Zelenski.

Cine are dreptate?

„Dar cine are dreptate? Susținătorii victoriei Ucrainei și ai înfrângerii Rusiei? Sau cei care par dispuși să forțeze un impas pe câmpul de luptă pentru a evita escaladarea în speranța că va duce într-o zi la o încetare a focului și la o înțelegere negociată? Prudența unui lider democratic nu este doar o virtute, ci și o responsabilitate. Cu toate acestea, este discutabil dacă calculul care vizează limitarea conflictului din Ucraina este cu adevărat prudent. Și funcționează”, notează Stelzenmüller.

Ea subliniază că Putin nu a folosit arme nucleare substrategice chiar și atunci când trupele sale au fost forțate să fugă din Herson. SUA și China au precizat clar că îndeplinirea amenințărilor nucleare va avea consecințe groaznice. Dar ar fi greșit să considerăm acest lucru drept o dovadă a eficacității descurajării. Pentru că drone și rachete rusești încă cad asupra orașelor din Ucraina. Și aceste bombardamente sunt cele mai grave de la începutul războiului.

„Dacă aceasta nu este escaladare, atunci ce este? Dacă Kievului i se refuză mijloacele de a o contracara, aliații riscă o înfrângere în Ucraina, haos în Occident și o victorie a Rusiei în mod implicit. Acest lucru va aduce beneficii Chinei”, avertizează autorul.

Mai mult, afirmarea descurajării, care ar trebui urmată de o soluție negociată, presupune un anumit nivel de raționalitate, control și posibilitatea unui echilibru politic stabil postbelic.

Dar dacă vorbăria lui Putin despre naziști în Ucraina și satanism în Occident nu este teatru politic, ci, așa cum a sugerat istoricul Laurence Friedman, o proiecție paranoică a fricii de căderea ireparabilă a propriului său sistem? Cu alte cuvinte, ar trebui să-l luăm în serios și la propriu pe dictatorul rus, precum admiratorul său Donald Trump? Adevărul este că aliații Ucrainei au exact două opțiuni: fie un stat eșuat din estul Europei, fie două. În schimb, dacă Ucrainei i se oferă șansa de a câștiga și de a deveni o democrație bine protejată, stabilă, cu o cultură slavă, aceasta va fi nu numai un câștig major de securitate pentru Europa, ci și un model pentru Rusia. Desigur, de asta se teme cel mai mult Putin ”, scrie Shtelzenmüller.

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

FOTO Lansare de carte la Cercul Militar Național. Volum de excepție semnat de Oana Mihaela Vladu

Urmatoarea stire

SRI desecretizează și publică documentele cu privire la Revoluția din 1989

Stiri pe aceeasi tema