Ucraina a luat măsuri pentru protejarea infrastructurii portuare. Putin ar putea ataca și rutele terestre



Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional „Sud” Natalia Humeniuk a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei au luat măsuri pentru a proteja infrastructura portuară și pentru a asigura funcționarea maximă a apărării antiaeriene”, informează „Suspilne”.

„Sperăm că măsurile luate vor fi destul de eficiente, dar observând că inamicul a luat o anumită pauză, putem concluziona că se pregătește pentru următoarele atacuri folosind eventual noi tactici”, a subliniat Humeniuk.

Purtătorul de cuvânt a mai comentat amenințările armatei ruse la adresa navelor civile: „Echipajele civile sunt sub presiune psihologică, pentru că prezența mare a navelor în Marea Neagră, desigur, le încurcă. Știind că rușii sunt capabili să treacă la orice acțiuni, armatorii încearcă să ocolească acele zone în care astfel de coliziuni sunt posibile, chiar și la nivel informațional.”

Noua tactică a Rusiei de a bloca cerealele Ucrainei

În urma refuzului Kremlinului de a reînnoi acordul care permitea navelor să transporte cereale prin Marea Neagră, Rusia a început să vizeze rutele alternative cheie de export ale Ucrainei de-a lungul fluviului Dunărea.

BBC a analizat ce infrastructură a cerealelor a fost vizată și ce înseamnă această ultimă escaladare pentru comerțul global.

Din august 2022, aproape 33 de milioane de tone de cereale și alte produse alimentare au fost exportate prin acordul cerealelor la Marea Neagră.

Dar, având în vedere că porturile Ucrainei de la Marea Neagră sunt acum blocate efectiv de Rusia, experții spun că va trebui să se bazeze mult pe porturile sale de-a lungul fluviului Dunărea pentru a trimite cerealele în România.

De acolo poate fi transportat mai departe, deoarece porturile României rămân deschise.

După ce a vizat în mod repetat nodurile de export de la Marea Neagră, Rusia și-a îndreptat acum rachetele și dronele spre porturile de la Dunăre.

Unul dintre atacurile recente ale Rusiei a lovit portul Reni, cu rachete căzând la aproximativ 200 de metri de granița cu România, membră NATO.

În Marea Neagră, cele mai mari daune aduse infrastructurii portuare au fost observate în Ciornomorsk, unde cel puțin două depozite de stocare par să fi fost lovite în noaptea de 19 iulie.

Autorităţile ucrainene spun că la faţa locului au fost distruse 60.000 de tone de produse agricole.

Principalul terminal de cereale din portul Odesa pare să fi rămas nevătămat, potrivit imaginilor din satelit pe care BBC le-a analizat.

Au fost mai multe atacuri recente asupra orașului Odesa, dar noile lovituri nu par să fi perturbat comerțul cu cereale.

Mai la sud, în zonele în care Ucraina folosește alte rute de export care ocolesc Marea Neagră, pagubele au fost mai mari.

Un total de 19 atacuri cu drone în porturile dunărene au fost înregistrate în noaptea de 24 iulie, lovind principalele rute alternative de export ale Ucrainei, potrivit Lloyd’s List – o companie…

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema