Turism academic cu pretext culturalNim─ânui din politic─â nu-i crap─â obrazul la ce pro╚Öti ╚Öi nepricepu╚Ťi reprezint─â cultura rom├ón─â ├«n str─âin─âtate. Nim─ânui nu-i pas─â de banii cheltui╚Ťi pentru tihna oportuni╚Ötilor trimi╚Öi s─â se plimbe prin lume ╚Öi s─â fac─â ceva economii pe seama slujbei de promotor al spiritualit─â╚Ťii rom├óne╚Öti. Diploma╚Ťii culturali au leaf─â de ├«nal╚Ťi trimi╚Öi ai culturii noastre ╚Öi muncesc ca ni╚Öte pitici ai g├«ndirii d├«mbovi╚Ťene.

Din moment ce Lucian Roma╚Öcanu nu chele╚Öte c├«nd o sus╚Ťine pe madam Cutare, fost om de ├«ncredere al acoperitului nostru Vladimir Plahotniuc ╚Öi al filo-rusului Iurie Ro╚Öca, ce mai vrem? O Babuc─â cu de toate la activ va promova cultura rom├ón─â ├«ntre rom├ónii de peste grani╚Ťa estic─â a ╚Ť─ârii noastre. Ce mai vrem? Putem zice c─â suntem celebri ├«n lumea larg─â ╚Öi vom fi chiar ╚Öi printre ru╚Öii care ne ├«njur─â de mama focului pe dincolo de Prut!

Dezm─â╚Ťul de incompeten╚Ť─â ╚Öi abuzuri care se petrec cu alegerea trimi╚Öilor ICR prin ╚Ť─ârile ├«n care ne vrem vizibili ╚Öi credibili continu─â ca ├«n toate celelalte institu╚Ťii ale statului rom├ón. Cum sunt plasa╚Ťi clien╚Ťii politici, curvi╚Ötinele ╚Öi beizadelele ├«n posturi prin toate insitu╚Ťiile rom├óne╚Öti, la fel se petrec lucururile ╚Öi la ICR, ╚Öi la ministere, ╚Öi la partide ╚Öi coboar─â la vale p├«n─â la prim─ârii ╚Öi poli╚Ťii locale.

Nu merge decît o lege! Ai proptea, ești beizadea! N-ai, stai Dracului la locul tău și nu te mai uita la vîrful scării!

Cum sunt promova╚Ťi sfertodoc╚Ťii ├«n universit─â╚Ťi ╚Öi ├«n ministere, la fel sunt promova╚Ťi ╚Öi ├«n Academia Rom├ón─â sau prin institu╚Ťiile subordonate. La fel se mi╚Öc─â rangul la poli╚Ťie ╚Öi la biseric─â, inclusiv la cimitir. Ce se petrece cu trimiterile de la ICR ilustreaz─â cu o fidelitate de oglind─â felul ├«n care func╚Ťioneaz─â toat─â societatea rom├óneasc─â. Sunt pline institu╚Ťiile noastre de oameni cu pile, de oportuni╚Öti cu protec╚Ťie ├«nalt─â, de personaje care n-au habar cu ce se ocup─â, de figuran╚Ťi care nu te po╚Ťi atinge ╚Öi care sunt gata s─â dea lec╚Ťii de moral─â ╚Öi onestitate celor care trudesc din greu. Pro╚Ötii ╚Öi sfertodoc╚Ťii fac regulile ╚Öi ierarhiile, tot ei ├«mpart dreptatea ╚Öi puterea ╚Öi tot ei jubileaz─â la ├«mp─âr╚Ťirea onorurilor. Toate legile se opresc la ei ╚Öi la deciziile chioambe ale ╚Öefilor lor.

M─â ├«ntristeaz─â peste m─âsur─â atitudinea sc─âldat─â a pre╚Öedintelui Academiei Rom├óne. Institu╚Ťia at├«t de luminoas─â ├«n trectul nostru se pr─âfuie╚Öte pe zi ce trece ╚Öi se umple de mediocritate ╚Öi sfor─ârie. Cel care este creditat c─â a deschis larg por╚Ťile SRI-ului la Universitatea Babe╚Ö Bolyai din Cluj (b─ânui c─â ╚Öi cu sprijinul lor s-a instalat la Academie!) las─â onorabila institu╚Ťie s─â decad─â. Adic─â s─â ├«ncap─â pe m├«na unor academicieni f─âr─â oper─â, s─â ╚Ťin─â umbrela unor mediocri care ├«l servesc ca ni╚Öte angaja╚Ťi personali (cazul profesorului g─âl─â╚Ťean Cristian Luca, motopompat de ni╚Öte ani la IRCCU Vene╚Ťia).

Tot el poate fi socotit vinovat de traseul ierarhic al anonimului filosof Mircea Dumitru, motopompat prin vot vicepre╚Öedinte al Academiei Rom├óne, cunoscut ca informator ╚Öi ca om bun de semnat h├«rtiile Academiei ╚Öi de ╚Ťinut locul pre╚Öedintelui ├«n timp ce Ioan Aurel Pop coboar─â la Bucure╚Öti doar o zi-dou─â pe s─âpt─âm├«n─â. P├«n─â ╚Öi ├«nmorm├«ntarea academicianului R─âzvan Theodorescu a fost montat─â pe repede ├«nainte, astfel ├«nc├«t pre╚Öedintele Academiei Rom├óne s─â se poat─â ├«ntoarce la Cluj s─â-╚Öi admire opera.

Istoricul de presta╚Ťii televizate se face c─â nu ╚Ötie nimic de directorii IRCCU Vene╚Ťia ╚Öi Roma, de╚Öi scrisoarea lui Grigore Popescu Arbore ├«l implic─â f─âr─â t─âgad─â. Merit─â citit─â ca mostr─â de art─â epistolar─â dar ╚Öi elegan╚Ť─â ├«n exprimare ╚Öi ├«n descrierea mizeriei care b─âlte╚Öte ├«n promovarea culturii rom├óne.
Ce pute la Bucure╚Öti pute ╚Öi la Vene╚Ťia!

Feud─â rom├óneasc─â la Institutul cultural de la Vene╚Ťia

Citeste continuarea pe www.cotidianul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema