Turcia s-a deplasat cu trei metri mai aproape de Grecia, după cutremurele de luni


Turcia s-a apropiat cu trei metri de Grecia, după cutremurele devastatoare care au avut loc luni și în urma cărora și-au pierdut viața aproape 16.000 de persoane, în Turcia și Siria, scrie presa elenă.

Seismologul grec Gerasimos Papadopoulos a dezvăluit că unda seismică a făcut ca Turcia să înainteze cu trei metri în Marea Egee.

„Placa arabă presează placa anatoliană, iar placa anatoliană este ocupată din punct geografic de Turcia. A avut loc o alunecare de-a lungul liniei de contact a celor două plăci, acolo unde se află falia, și anume o alunecare a plăcii anatoliene. Cu alte cuvinte, Turcia a fost împinsă spre vest, spre Egee și s-a deplasat cu aproximativ 3 metri”, a explicat seismologul.

Potrivit acestuia, nu este exclusă posibilitatea ca falia Anatoliei de Nord să se activeze după cutremurul de 7,7 grade.

„Mișcarea plăcilor tectonice este continuă. Din această mișcare a venit ruptura pe falie și cutremurul. Și tocmai pentru că avem această deplasare, nu este exclus ca presiunea, tendințele cum spunem, să se transmită și în falia nord-anatoliană. Există această posibilitate întrucât fenomenele sunt complexe, nu urmează reguli stricte”, a mai precizat seismologul Gerasimos Papadopoulos.

                                                                                                                  Adina Silav

Citeste continuarea pe www.sursazilei.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Guvernul australian va îndepărta camerele de luat vederi chinezești de pe unele dintre clădirile sale

Urmatoarea stire

România îngheață la propriu! Temperaturile au scăzut la -30 de grade noaptea trecută, la întorsura Buzăului

Stiri pe aceeasi tema