Trupele Ucrainene încă înfruntă Rezistența Rușilor Pe Linia De Front Din Kupiansk. Ce Spun Localnicii, După 6 Luni De Ocupație

Victoria ucrainenilor în Kupiansk, un important nod feroviar, este atât de recentă, încât panourile publicitare ridicate de partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin încă pot fi văzute peste fațadele magazinelor distruse, în timp ce obuzele șuieră pe deasupra capului.

Regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a fost una dintre primele ținte ale invaziei ruse, în februarie, iar contraatacul Kievului din această lună a fost salutat ca un potențial punct de cotitură în război.

În ultimele două săptămâni, forțele ucrainene i-au respins pe ruși de pe câmpurile din jurul capitalei regionale Harkov și au eliberat o serie de sate, precum și cea mai mare parte a orașului Kupiansk.

Forțele Kievului nu au terminat încă performanța simbolică de a-i forța pe ruși să părăsească întreaga regiune Harkov și să se întoarcă în Donețk, regiunea estică despre care Kremlinul insistă că a fost mereu ținta sa principală.

Luni, un flux constant de civili căutau să iasă din Kupiansk, fugind de tirurile de obuze și de ceea ce localnicii au spus că a fost o săptămână de întrerupere a aprovizionării cu apă potabilă și cu electricitate.

„Era imposibil să rămânem acolo unde locuiam”, a declarat Liudmila, o femeie în vârstă de 56 de ani, care a înfruntat sunetul constant al căderii obuzelor pentru a traversa râul de pe malul estic disputat spre zona de relativă siguranță din vest.

„Se auzeau focuri de armă nu doar în fiecare zi, ci literalmente în fiecare oră. Este foarte greu acolo, pe celălalt mal al râului”, a mărturisit femeia.

Cea mai mare parte a zgomotului este reprezentată de focurile trase de tancurile și artileria ucrainenilor.

Dar – chiar în momentul în care o mică unitate de infanterie ucraineană a avansat spre un pod vopsit în culorile naționale ale Rusiei, roșu, alb și albastru – a avut loc un schimb aprig de rachete și focuri de artilerie.

„Ucraina se apropie”

Soldații ucraineni s-au pus la adăpost, sub o clădire de cărămidă care fusese avariată, iar în depărtare se ridica o coloană de fum.

În apropiere, pe un panou de propagandă care încă rezista, scria: „Suntem cu Rusia. O singură națiune”.

Deoarece Kupianskul este un nod feroviar, unii analiști militari afirmă că recucerirea acestuia de către ucraineni ar îngreuna aprovizionarea forțelor ruse desfășurate mai la sud, care își apără câștigurile teritoriale tot mai fragile din Donbas.

Orașul este, de asemenea, un punct de trecere rutier peste râul Oskil, iar mai multe poduri din oraș au fost distruse în timpul luptelor.

Un medic ucrainean cu barbă, aflat pe o bicicletă quad – vehicul despre care a precizat că este cel mai bun pentru a traversa podurile crăpate – a spus că a adus înapoi un civil rănit de pe malul celălalt, a treia persoană recuperată în decurs de două zile.

Ce salarii avea șeful de secție de la Spitalul Militar, prins de DNA cu bani și bijuterii în valoare de 300.000 de euro în birou

În timp ce mai multe familii se ghemuiau pe marginea drumului, la marginea vestică a Kupianskului, așteptând să fie transportate, un tanc ucrainean aflat pe o colină joasă la vest de oraș a lansat obuze peste casele lor, vizându-i pe rușii de la est.

„Ucraina se apropie, dar încă mai sunt trupe ruse în unele părți ale orașului”, a declarat Olena Glușko, o localnică în vârstă de 33 de ani. „Este pur și simplu terifiant, terifiant. Este oribil”, a adăugat aceasta.

Forțele ucrainene sunt acum o prezență constantă în oraș, circulând cu viteză în vehicule civile modificate sau mărșăluind în rânduri, cu pachete de provizii.

Dar când Olena le-a văzut pentru prima dată după șase luni de ocupație rusă, a fost extrem de copleșită: „Am vrut să izbucnesc în lacrimi și să râd în același timp”, a mărturisit ea.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de RusiaUrmărește-ne pe Google News

Urmărește cel mai nou VIDEO

Citeste continuarea pe www.libertatea.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

INFOMANIA • Calendarul zilei de 20 septembrie

Urmatoarea stire

Lolaia, cascada formată sub patru foști ghețari. Secretele locului spectaculos din Retezat VIDEO

Stiri pe aceeasi tema