Trotinetele electrice, un pericol în trafic. Marile orașe din Europa care le-au interzis sau au impus amenzi usturătoare



Pe măsură ce trotinetele electrice devin din ce în ce mai populare în Europa, administrațiile locale se străduiesc să reglementeze utilizarea lor în urma unui val de accidente care s-au accentuat în marile aglomerări urbane, soldându-se deseori și cu decese, atât în străinătate, cât și în România.

La nivel guvernamental, mai multe țări europene, printre care Germania, Franța, Italia și Marea Britanie doresc să impună legi mai clare care să stabilească dacă trotinetele sunt destinate trotuarelor, pistelor de biciclete sau drumurilor. Parisul a devenit primul oraș european care a interzis oficial trotinetele electrice, mai multe primării europene pregătind terenul pentru inițiative similare, printre care și Bucureștiul.

Cât de sigure sunt trotinetele electrice?

Trotinetele electrice, disponibile în peste 100 de orașe din întreaga lume, au inundat străzile odată cu introducerea în ultimii ani a sistemelor de ride-hailing, precum Bolt și Uber, precum și a programelor de închiriere a bicicletelor. Vehiculele au devenit tot mai populare și datorită impactului lor redus asupra mediului în comparație cu alte mijloace de transport.

Creșterea rapidă a popularității trotinetelor electrice publice în regim self-service pare să fi luat guvernele pe nepregătite, iar companiile care produc și furnizează trotinete nu sunt în prezent obligate să ofere anumite caracteristici de siguranță – unele dintre acestea vin cu o singură frână și pot fi dificil de oprit atunci când se deplasează cu viteză.

Potrivit unei evaluări a riscurilor realizate de Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), nu există diferențe în privința riscului de deces între trotinete electrice și biciclete. Mai mult de 80% dintre decesele atât ale cicliștilor, cât și ale conducătorilor de trotinete electrice rezultă din coliziuni cu vehicule mai grele.

În acest context, diferența fundamentală în mai multe orașe europene constă în infrastructura disponibilă bicicliștilor, comparativ cu conducătorii de trotinete care se află preponderent pe carosabil.

Mai mult, doar 4% dintre toți utilizatorii de trotinete implicați în accidente rutiere purtau cască când s-au produs coliziunile. Acest lucru explică proporția mare de leziuni la cap printre victimele accidentelor care conduceau o trotinetă electrică, conform unui raport al Observatorului European pentru Siguranța Rutieră (ERSO).

Deoarece seturile de date din rapoartele poliției privind accidentele nu identifică victimele trotinetelor electrice într-o categorie separată în majoritatea țărilor, seturi de date comparabile privind decesele și accidentele nu sunt disponibile în toată Europa. Cu toate acestea, datele disponibile din unele țări indică faptul că decesele și leziunile sunt în creștere, în principal din cauza creșterii popularității trotinetelor electrice, arată Euronews.

În Marea Britanie, au avut loc…

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema