Trei motive pentru care Alianța Dreapta Unită nu depășeste scorul pe care USR l-ar obține singură. Cu ce zestre vin Orban & Tomac?


Săptămâna aceasta Alianței Dreapta Unită i-a șuierat glonțul pe la ureche: Biroul Electoral Central i-a respins înregistrarea în alegeri, noroc că Înalta Curte a decis altfel, așa că ADU o să figureze pe buletinele de vot cu această titulatură.

Cum s-a ajuns aici e o poveste mai lungă care ține de restanțele organizatorice ale Partidului Mișcarea Populară (PMP)- în registrul partidelor apare ca președinte Cristian Diaconescu, dar cel care a semnat protocolul de formare a Alianței este Eugen Tomac.

Chiar dacă pot răsufla ușurați că deocamdată nimic nu mai barează drumul ADU spre alegeri, liderii celor trei partide care o compun (USR, PMP și Forța Dreptei) nu prea au alte motive de bucurie.

Vești proaste din sondaje

Mai toate sondajele de opinie din ultima perioadă arată că Alianța băltește în jurul a 14%, adică tot cât avea USR înainte de formarea parteneriatului. Practic, PMP și Forța Dreptei (FD) nu au adus nimic în plus alianței.

În USR există o stare de nemultumire pe tema asta și sunt destule voci care spun că alianța cu PMP și FD a fost o greșeală.

„Celelalte două partide nu prea există de fapt. PMP și Forța Dreptei nu au avut ce să aducă mare lucru. Nu au adus un spor propriu de electorat pentru că nu-l aveau. Nu am făcut nicio scofală cu alianța asta. Doar că am lansat un mesaj de unire.”, ne spune o sursă din USR.

Cel mai recent sondaj INSCOP arată că Alianța PSD-PNL are 43,7%, AUR-20,6% și Dreapta Unită- 13,7%.

Aceeași situație reiese și din alte sondaje de opinie: INSCOP– 12,9%, CURS– 14%, Avangarde– 14%.

Pe de altă parte, în sondajele făcute la comanda USR (Mercury Research, octombrie 2023), Alianța Dreapta Unită ar obține între 22-24%.

ADU, un succes care se lasă așteptat

Rezultatele ar trebui să fie îngrijorătoare, pentru că Alianța de dreapta reprezintă opoziția democratică, deci ar putea fi alternativa la actuala construcție PSD-PNL și la partidele suveraniste AUR și SOS.

Era de presupus că parte din electoratul liberal nemulțumit de alianța PNL cu PSD – una care a depășit cu mult colaborarea guvernamentală, mergând pe liste comune la europarlamentare și în București- să se orienteze spre Dreapta Unită.

Problema este, susține sociologul și analistul politic Mircea Kivu, că USR nu a reușit să se impună ca lider al opoziției și a cedat locul celor de la AUR.

Cred că vor începe să crească de abia după alegerile din iunie, când electoratul care e anti-USL ( alianța dintre PSD și PNL din 2012 n.r.)  o să-și dea seama că e groasă.

În mod normal, ar fi trebuit să capitalizeze pentru că a rămas singura alternativă democratică la ceea ce vedem acum pe scena politică. Asta ar fi trebuit să se întâmple după ce a ieșit USR de la guvernare. Numai că nu au reușit să aibă o strategie în care să se impună ca lideri ai opoziției. Mai degrabă i-au lăsat pe cei de la AUR să…

Citeste continuarea pe romania.europalibera.org

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema