Trei cutremure majore la aceeași dată. Blestemul pământului lovește Mexicul – VIDEO

Un cutremur cu magnitudinea 7,6 a lovit vestul Mexicului chiar în ziua comemorării a două cutremure devastatoare anterioare, provocând moartea a cel puțin unei persoane și inundații pe coasta Pacificului. Cutremurul a avut loc la ora locală 13.05, lovind în apropierea orașului La Placita de Morelos din statul Michoacán, la o adâncime de 15 km.

În Mexic, ziua de 19 septembrie este cu siguranță blestemată: un puternic cutremur cu magnitudinea de 7,6 a zguduit luni vestul țării și capitala Ciudad de Mexico, la comemorarea cutremurelor majore din 1985 și 2017.

Cutremur în plin exercițiu antiseismic

O persoană a murit în vestul țării, a declarat președintele Andres Manuel Lopez Obrador. O persoană rănită a fost raportată în statul vestic Michoacan, unde epicentrul a fost localizat în apropiere de Pacific.

În Ciudad de Mexico (nouă milioane de locuitori în interiorul orașului, 25 de milioane de locuitori incluzând metropola) nu s-au înregistrat pagube majore.

În capitală, cutremurul a fost puternic resimțit timp de câteva secunde, la mai puțin de o oră după un exercițiu antiseismic anual.

La ora locală 13:05 (18:05 GMT), locuitorii din Ciudad de Mexico au ieșit din nou panicați pe străzi când a sunat alerta seismică, de data aceasta reală, după simularea de cutremur organizată în fiecare 19 septembrie de autorități.

„Deocamdată nu există consecințe în Ciudad de Mexico”, dar „încă strângem informații”, a declarat primarul capitalei, Claudia Sheinbaum. O linie de metrou a trebuit să fie evacuată din cauza întreruperilor de curent, a adăugat ea.

US Tsunami Warning System a declarat că există riscul unui tsunami în apropierea coastei , iar imaginile postate pe rețelele de socializare păreau să arate inundații în orașul Manzanillo.

Trei cutremure la aceeași dată

Seismul a avut loc la exact cinci ani după ce un cutremur a ucis 370 de persoane și a provocat pagube importante în centrul și sudul țării. Un cutremur anterior, în aceeași zi, în 1985, a ucis aproximativ 5.000 de persoane, scrie The Guardian.

În momentul cutremurului, Sheinbaum se afla încă în centrul de operațiuni al poliției, de unde supraveghease exercițiul anual cu 46 de minute mai devreme. „Nu există nimic care să ne spună din punct de vedere științific că 19 septembrie este o zi specială pentru producerea unui cutremur”, a declarat primarul orașului Mexico City, fizician de formație.

„Faptul că pe 19 septembrie s-au produs trei cutremure cu magnitudinea mai mare de șapte este o coincidență. Nu există niciun motiv științific pentru acest lucru”, a adăugat centrul seismologic național al țării. Deși populația din Mexic acceptă în general explicația științifică, coincidența i-a determinat pe alții să speculeze.

Cercul de foc din Taiwan

Un puternic cutremur cu magnitudinea 7,2 s-a produs duminică și în largul coastei de est a Taiwanului, potrivit USGS (US Geological Survey), ceea ce a determinat Japonia să emită o alertă de tsunami.

Epicentrul cutremurului, care a avut loc la scurt timp după ora locală 14.44 (8.44, ora Elveției), a fost localizat la aproximativ 50 km nord de orașul Taitung, la o adâncime de 10 km, a precizat USGS. Cutremurul a fost evaluat la 7,2 de către USGS, care l-a retrogradat ulterior la 6,9.

Cel puțin o clădire s-a prăbușit în orașul Yuli, potrivit agenției de presă taiwaneze Central News Agency. O înregistrare video publicată de agenție arată locuitorii panicați iar șocurile au fost resimțite și în capitala Taipei.

Cu o zi înainte, un cutremur cu magnitudinea 6,6 a lovit aceeași zonă și au urmat mai multe replici. Cutremurul de duminică a fost de departe cel mai puternic. Cel mai sever cutremur înregistrat vreodată în Taiwan, cu o magnitudine de 7,6, a avut loc în septembrie 1999 și a provocat moartea a peste 2400 de persoane.

Citeste continuarea pe www.national.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Curs valutar BNR azi, 20 septembrie 2022: ce se întâmplă cu moneda euro?

Urmatoarea stire

Programul lunii octombrie la Teatrul Arte dell’Anima

Stiri pe aceeasi tema