Trei bărbați au descoperit o comoară din vremea geților cu detectorul de metale la Topraisar


Polițiștii din Topraisar au fost sesizați, prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că ar fi găsit, în extravilanul localității Ciobănița, o oală în care se află mai multe monede antice.


La fața locului s-au deplasat polițiști ai Serviciului Investigații Criminale, împreună cu arheologi din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Urmăriţi Ştirile Dobrogeanews şi pe Google News

În urma verificărilor s-a stabilit faptul că 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 34 și 46 de ani au efectuat detecții în zona extravilanului localității Ciobănița, comuna Mereni, iar la un moment dat au găsit, îngropat la aproximativ 60 de centimetri de sol, un vas antic din ceramică, plin cu monede antice. Totodată, lângă acest vas au fost descoperite mai multe fragmente ceramice și metalice, precum și o monedă similară celor din vas.

Din examinarea preliminară efectuată la fața locului a reieșit faptul că vasul este de proveniență getică (secolul al III-lea d.Hr.), iar monedele sunt de proveniență romană (secolul al III-lea d.Hr.).

Obiectele în cauză au fost lăsate în custodia arheologilor din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că bărbații care au făcut descoperirea sunt deținători de detectoare de metale, autorizați de instituția noastră, iar zona unde a fost făcută descoperirea nu este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice și nici în Repertoriul Arheologic Național, fiind incidente prevederile art. 2, alin. 1, lit. g) și ale art. 10 din O.G. 43/2000 Rep. privind regimul descoperirilor arheologice întâmplătoare.

Citeste continuarea pe www.dobrogeanews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Premiera filmului „Taximetriști”, la Cinema City Braila Mall • ProBraila • Stiri Braila

Urmatoarea stire

Videoclip: Katatonia – Opaline

Stiri pe aceeasi tema