Timișoara devine începând de vineri Capitală Europeană a CulturiiProgramul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 va fi inaugurat vineri, 17 februarie, în prezența mai multor oficiali, printre care premierul Nicolae Ciucă și ambasadorul SUA în România. Timișoara își propune astfel ca până la sfârșitul anului să atragă milioane de turiști prin expoziții, spectacole sau conferințe.


In articol:


Vineri, Timișoara devine Capitală Europeană a Culturii în 2023. Este al doilea oraș din România care deține acest titlu, după Sibiu în 2007.

Evenimentul va începe oficial la ora 19, în Piața Unirii din Timișoara.

Vor veni oficiali din 41 de țări

Până duminică vor avea loc peste 130 de evenimente: concerte, expoziții, tururi ghidate, proiecții video, sau spectacole de teatru. Accesul la evenimentele din piețele centrale este gratuit, iar pe toată durata weekendului 17 -19 februarie va fi gratuit și transportul în comun.

Citește și: Alt cutremur în România. Un seism de 4,3 grade a avut loc în Gorj

„Vrem să arătăm că prin cultură, prin artă, putem să mobilizăm o comunitate”, a spus primarul oraşului Timişoara, vineri, în conferinţa de deschidere a programului Capitală Europeană a Culturii.

La Timișoara va ajunge premierul Nicolae Ciucă și sunt așteptați ambasadori și diverși oficiali din 41 de țări.

Citește și: Cine este bărbatul de 35 de ani care a fost găsit mort în portbagajul unei mașini, în Timișoara. Nicolae era dispărut de 4 zile

Citeste si: Un nou cutremur a fost înregistrat în Turcia. Seismul s-a simțit în alte trei țări- kanald.ro

Citeste si: Catinca Roman nu își poate vizita mama din cauza acestei boli: „Nu m-am fofilat deloc să merg s-o văd”- wowbiz.ro

Premiul Melina Mercouri, care confirmă că orașul și-a îndeplinit angajamentele asumate în dosarul de candidatură, va fi înmânat primarului Dominic Fritz vineri seară, de comisarul european Adina Vălean. 

Peste 1000 de evenimente și 5000 de artiști

În 2023, la Timișoara vor avea loc peste 1.000 de evenimente și sunt așteptați peste 5000 de artiști.

„Vor fi peste 5.000 de artişti implicaţi şi aşteptăm un public către jumătate de milion şi un milion de oameni, dar suntem siguri că vom atrage 500.000 de musafiri în Timişoara”, a spus Dominic Fritz. 

Citește și: Mai multe stații seismice și GPS au fost instalate în patru localități din județul Gorj

Acesta a făcut o caracterizare a ceea ce se va întâmpla în acest an pe scena oraşului. „Prin cultură şi prin artă în acest an putem spune mai departe povestea Timişoarei şi a Europei ”.

Timișoara 2023 este o oportunitate pentru infrastructura orașului, fiind alocate fonduri publice pentru restaurarea cinematografelor de artă, a unor clădiri de patrimoniu și muzee.

Citește și: Postul Paştelui 2023. Cum să te pregăteşti pentru cel mai aspru post?

Suma alocată de Ministerul Culturii pentru programul Timișoara 2023 este de 52 de milioane de lei pentru proiecte culturale și 114 milioane de lei pentru infrastructură.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.

Citeste continuarea pe www.stirilekanald.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema

Meteo 09.05.2023 seară

Stirea “Meteo 09.05.2023 seară” difuzata in cadrul grupajului informativ Știrile KANAL D din 9 May 2023. Citeste continuarea…