Taxa pe sănătatea românilor. Medicamentele ieftine au dispărut de pe piață


România are cea mai mare taxă clawback din UE, adică o taxă de solidaritate impusă producătorilor de medicamente în funcție de vânzări. Scopul inițial al taxei a fost descurajarea folosirii medicamentelor scumpe, însă, în ultimii ani, ea este doar o sursă sigură de bani la buget, în condițiile unei incapacități cronice a autorităților de a colecta taxe și impozite de la marile companii. Consecința acestei taxe pentru medicamentele ieftine a fost dispariția acestora de pe piața românească, fapt care a afectat în mod direct pacienții.

Politica economică dezastruoasă din ultimii ani a lovit direct în sănătatea românilor. Guvernele care s-au perindat s-au agățat cu dinții de taxa clawback impusă producătorilor și importatorilor de medicamente, din cauza incapacității de a găsi modalități de colectare a altor taxe și impozite la buget, în special a impozitului pe profit. Din 2011 până în prezent, România deține recordul în UE la cea mai piperată taxă de clawback, care a ajuns acum între 15% și 25%. Dacă la medicamentele scumpe ar exista cât de cât o justificare, la medicamentele ieftine, taxa de 15% a făcut ca producătorii să renunțe la fabricarea lor, pentru că ieșeau în pierdere. ”Taxa este foarte mare. După România, următoarea cea mai mare taxă clawback este în Ungaria, de 8%, și doar pentru cifrele de afaceri de 400 milioane de dolari. De aceea Ungaria are o industrie a medicamentelor puternică, de aceea se investește acolo. În România, cea mai mare cifră de afaceri pentru producători de generice este de 200 milioane de dolari. Dacă inițial taxa clawback a fost considerată o formă de a frâna utilizarea medicamentelor scumpe, ea a devenit, în timp, o sursă de venituri la Ministerul de Finanțe. În România acum taxa clawback nu este o formă de a tempera consumul de medicamente scumpe, ci doar o sursă de venituri bugetare sigure”, ne-a declarat Dragoș Damian, director executiv al Terapia Cluj. Acesta arată că Ministerul de Finanțe nu-și dă seama că, din cauza acestei taxe, pentru că e atât de mare, producătorii de medicamente generice din România și din afara țării nu vor mai aduce aceste medicamente aici. ”Pe de o parte vrei cel mai mic preț din Europa la medicamente, iar pe de altă parte impui și o taxă de solidaritate de la producători. În acest fel, România va rămâne fără aceste medicamente”, ne spune Dragoș Damian.

Guvernul nici nu vrea să audă de soluții

Producătorii de medicamente din România au propus Guvernului, de-a lungul timpului, mai multe soluții. Una dintre acestea a fost ca la medicamentele foarte ieftine, cele care dispar și sunt sub 50 de lei, să nu se mai perceapă taxa clawback. O altă soluție, practicată și în alte țări, ar fi ca, dacă vine un producător și investește 20 milioane de euro într-o fabrică de medicamente în România, Guvernul să nu-i mai perceapă taxa clawback…

Citeste continuarea pe www.national.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema