Taxă la bloc pe animalele de companie. Ce obligaţii au proprietarii de câini şi pisici


Proprietarii de câini și pisici care trăiesc la bloc ar putea plăti bani în plus la întreținere. Se pare că asociațiile de proprietari pot impune celor care dețin în casă animale de companie plata unei taxe.

Totul a pornit de la o decizie a Curții de Apel Timișoara, acolo unde o femeie a cerut anularea unei hotărârii de Consiliu Local.

Proprietarii cu animale de companie trebuie să obțină de la Asociație un acord scris și ștampilat

Mai exact, documentul prevede ca proprietarul unui animal de companie să obțină de la Asociaţia de Proprietari un acord scris şi ștampilat, adoptat cu majoritatea voturilor vecinilor săi, respectiv acordul expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe.

Deşi există milioane de iubitori de animale în România, legislaţia ţării nu oferă prevederi clare în ceea ce priveşte taxarea celor care cresc animalele de companie la bloc. De cele mai multe ori, sunt asociaţiile de proprietari care iau o decizie, însă şi proprietarii animalelor pot avea un cuvânt de spus dacă li se cere vreo taxă.

Decizia nr. 371/2007 a Consiliului Local din Timișoara prevedea obligația de a obține „acordul scris și ștampilat al Asociației de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe (apartamentul superior,inferior și a celor învecinate de pe același etaj)”, dar și de a plimba câinii agresivi cu botniță, de a avea, pe timpul plimbării acestora, actul de identitate al proprietarului și carnetul de sănătate al animalului, de a curăța spațiul public de dejecții, toate sub sancțiunea unei amenzi contravenționale între 800 și 2000 lei.

Atacată în instanță în 2019, cu argumentul că se limitează dreptul de folosință liberă a apartamentului proprietate „fără ca acest drept să poată fi condiţionat de acordul altor proprietari vecini sau coproprietari asupra cotelor părţi indivize, HCL 371/2007 a fost anulată de prima instanță și menținută de Curtea de Apel fiindcă „Dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor şi dreptul acestora de a folosi propria locuinţă fără ingerinţe disproporţionate în paşnica utilizare a acestor imobile”, au motivat judecătorii.

Citeste continuarea pe www.national.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Oficial american: Balonul spion al Chinei, doborât de SUA, viza Hawaii, locul în care sunt instalații militare americane sensibile

Urmatoarea stire

dm drogerie markt lansează cel mai mare mesh…

Stiri pe aceeasi tema