SURSE Toate liceele vor putea organiza admitere la clasa a IX-a, acolo unde există concurență, potrivit proiectului legii educației / Evaluarea Națională ar urma să fie susținută înaintea admiterii, de toți elevii

Liceele din întreaga țară vor putea organiza examen de admitere pe 90% din locuri, potrivit prevederilor din proiectul legii învățământului preuniversitar, varianta Deca, conform surselor Edupedu.ro. Reamintim că în forma precedentă a proiectului, lansat în dezbatere de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, admiterea la liceu se putea organiza doar de către colegiile naționale pentru până la 90% din locurile disponibile pentru clasa a IX-a. Ulterior, în timpul dezbaterilor publice din vară, fostul ministru anunța că ar extinde opțiunea admiterii pentru toate colegiile, nu doar cele naționale.

Examenul de admitere la liceu ar urma să se aplice pentru elevii care intră în clasa a V-a în anul următor intrării în vigoare a legii. Asta înseamnă că, dacă legea ar intra în vigoare în anul 2023, elevii care intră în septembrie 2024 în clasa a V-a ar da admiterea la finalul clasei a VIII-a pe regulile din proiectul de lege, adică în anul vara lui 2028, potrivit surselor Edupedu.ro.

În actualul proiect Deca, orice liceu, indiferent de clasificare – colegiu național, colegiu, liceu teoretic sau tehnologic, grup școlar – va putea organiza admitere pe 90% din locuri pentru clasele la care la precedentele sesiuni a existat concurență, conform surselor Edupedu.ro. Concurența înseamnă mai mult de un candidat pe loc. Cu alte cuvinte, dacă pe cele 26 de locuri scoase la concursul de admitere pentru clasa de la profilul real, specializarea știintele naturii, de exemplu, în anul anterior au fost 27 de candidați, atunci liceul poate organiza admitere pentru acea specializare. Dacă în anul anterior nu a fost concurență, atunci nu poate organiza, mai arată sursele. În anul următor, liceele care nu au avut concurență nu mai pot organiza admitere.

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Forum Cultural. Dacia. Ultima frontieră a romanității (Video)

Urmatoarea stire

Adrien Brody, starul din „Pianistul”, la braț cu mama sa, faimoasa fotografă Sylvia Plachy, pe străzile din Studio City

Stiri pe aceeasi tema