Super-taifunul Noru a lovit Filipine. Ce măsuri de prevenție au luat autoritățile


Super-taifunul a început să aducă în cursul după-amiezii vânturi puternice şi ploi abundente pe insula principală Luzon, extrem de populată. Potrivit Departamentului de Meteorologie din Filipine, Noru a atins uscatul la ora locală 17:30 (09:30 GMT) în municipalitatea Burdeos, din Insulele Polillo, care fac parte din provincia Quezon. Însoţit de vânturi de 195 km/h, Noru, cunoscut sub numele de “Karding” în Filipine, este cel mai puternic taifun înregistrat în acest an în ţară şi s-a intensificat cu o viteză “fără precedent”, potrivit serviciului naţional de meteorologie.

“Cerem locuitorilor din zonele aflate în pericol să răspundă apelurilor de evacuare atunci când este necesar”, a declarat şeful poliţiei filipineze, generalul Rodolfo Azurin.

Ţara este lovită de circa 20 de taifunuri în fiecare an, fenomen despre care oamenii de ştiinţă spun că este posibil să se agraveze din cauza schimbărilor climatice. În urmă cu nouă luni, un alt super-taifun a ucis peste 400 de persoane în centrul şi sudul ţării.

Viteza vânturilor care însoţesc taifunul a crescut cu 90 km/h în doar 24 de ore

Un taifun este clasificat drept “super-taifun” atunci când vânturile care îl însoţesc depăşesc o anumită viteză, pragul variind în funcţie de serviciul naţional de meteorologie (în Filipine, acest prag este de 185 km/h). Viteza vânturilor care însoţesc taifunul a crescut cu 90 km/h în doar 24 de ore, o intensificare “fără precedent”, a indicat meteorologul Robb Gile. Potrivit serviciilor meteorologice, viteza vântului ar putea atinge 205 km/h în momentul în care super-taifunul, format în Oceanul Pacific, ajunge pe uscat.

Serviciul a avertizat asupra riscului de inundaţii, alunecări de teren şi valuri mari în zonele afectate. Şcolile vor rămâne închise luni, iar traficul maritim a fost suspendat. La Manila, serviciile de urgenţă se pregăteau pentru ploi abundente şi vânturi puternice în această metropolă cu peste 13 milioane de locuitori. Zeci de zboruri spre şi dinspre capitala filipineză au fost suspendate pentru luni În provincia Quezon, locuitorii din mai multe sate au fost evacuaţi, a declarat Mel Avenilla, un oficial de la biroul local de prevenire a dezastrelor.

În provincia învecinată Aurora, locuitorii din municipalitatea Dingalan au fost, de asemenea, trimişi în adăposturi. Se aşteaptă ca taifunul să slăbească în intensitate în timp ce trece pe deasupra insulei Luzon, înainte de a se deplasa luni în Marea Chinei de Sud spre Vietnam.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeste continuarea pe observatornews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Felicitări Ioana Vrânceanu! Canotoarea de aur de la Târgu Neamț, încă o medalie supremă la Campionatul Mondial de la Racice

Urmatoarea stire

Ce ceas din platină de peste 100.000 € are Laurențiu Reghecampf la mână. Bijuteria incredibilă este numărul 25 dintr-o ediție limitată la 100 de exemplare în toată lumea!

Stiri pe aceeasi tema