Sunt probleme cu plata burselor pentru elevii din mediul rural, anunță Inspectoratul Școlar Neamț


După primul modul de studiu și vacanța de o săptămână aferentă, sunt mulți elevi din Neamț care nu și-au primit deloc bursele în acest an școlar. Inspectorul școlar Elisabeta Grămadă, care are atribuții în domeniul burselor, declară că situația plății burselor acordate de primării este centralizată în acest moment pentru a fi trimisă la Ministerul Educației. Cele mai mari probleme sunt pentru elevii din mediul rural, de unde primăriile răspund că nu (mai) au bani în buget, puține fiind cele care au dat măcar o bursă lunară.

„Noi chiar în acest moment lucrăm la centralizarea situației privind acordarea burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social. Este vorba de bursele care se achită prin primării, cu fonduri asigurate de la Ministerul Finanțelor. Din ce date avem, sunt probleme în special în mediul rural. De la multe primării am primit adrese în care se precizează că s-a dat în septembrie, dar că nu mai sunt bani la buget pentru ultimul trimestru din an – unii, alții că nu au dat din luna august, sau din luna septembrie. În genere, reiese că primăriile așteaptă rectificarea de buget”, a precizat inspectorul școlar Elisabeta Grămadă.

Numărul total al elevilor înscriși pentru burse în acest an școlar este detaliat în tabelul transmis de ISJ Neamț.

Situația din Neamț nu este singulară, mai mulți părinți din țară s-au plâns zilele acestea că ai lor copii nu și-au primit bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social. Chestiunea devenită publică a provocat un răspuns din partea actualului ministru al Educației, Ligia Deca cerând tuturor inspectoratelor școlare să trimită până la 30 octombrie situația plăților acestor burse. Reamintim că ultimul normativ prevede că bursele școlare se acordă până la data de 15 ale lunii.

Sunt, deja, cinci primari din țară care au decis să nu aștepte rectificarea și au solicitat bani din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Proiectul de hotărâre este pe ordinea de zi a ședinței de guvern de astăzi, 26 octombrie și propune alocarea a 726.600 lei pentru bugetele județene Sibiu – bani necesari și pentru plata burselor, Arad – și pentru transportul elevilor, Buzău, Constanța, Drobeta Turnu Severin – și pentru plata căldurii în școli, potrivit edupedu.ro.

Cristina Iordache

img

Citeste continuarea pe mesagerulneamt.ro

Total
8
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Doamne ferește! Câți bani cere manelistul Tzancă Uraganu ca să cânte o oră la o nuntă! Programul lui este plin și așa

Urmatoarea stire

Comunicat de presă | TRANSAVIA este recertificată, pentru a 6-a oară, în calitate de Furnizor al Casei Regale a României

Stiri pe aceeasi tema