SUA sunt preocupate de întâlnirea unui oficial important al ONU cu ombudsmanul Rusiei pentru drepturile copiilorPurtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat miercuri (24 mai) că Statele Unite(SUA) sunt „profund îngrijorate” de o întâlnire între un oficial important al Națiunilor Unite(ONU) pentru copii și ombudsmanul Rusiei pentru drepturile copiilor, care este căutat de Curtea Penală Internațională pentru crime de război, potrivit Reuters.

 „Suntem profund îngrijorați de faptul că un diplomat de rang înalt al ONU s-a întâlnit cu un fugar supus unui mandat de arestare al ICC pentru comiterea de crime de război împotriva copiilor”, a spus Miller la o conferință de presă. „O astfel de conduită subminează angajamentul nostru comun de a proteja copiii din zonele de conflict.”

Un oficial al ONU pentru copii și Ombudsmanul Rusiei pentru copii se vor întâlni în curând, deși cel din urmă este căutat de Curtea Penală Internațională

Maria Lvova-Belova, care este acuzată de procurorul Curții Penale Internaționale pentru crima de război de deportare a sute de copii ucraineni în Rusia, a declarat pe site-ul său săptămâna trecută că a avut o întâlnire de lucru cu Virginia Gamba, reprezentantul special al secretarului-general al ONU pentru copii și conflict armat.

Curtea Penală Internațională emite un mandat de arestare pe numele lui Putin. E acuzat de crime de război

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al oficialului rus Maria Lvova-Belova, pentru un presupus plan de deportare a copiilor ucraineni în Rusia, notează presa internațională.

Curtea a declarat că „există motive rezonabile de a crede că domnul Putin responsabil” pentru presupusele infracțiuni, și pentru „faptul că nu a exercitat un control adecvat asupra subordonaților civili și militari care au comis faptele”.

Acuzațiile, care se referă la o presupusă practică despre care CNN și presa a relatat, sunt primele care au fost depuse în mod oficial împotriva unor oficiali de la Moscova de când aceasta a început atacul neprovocat asupra Ucrainei, anul trecut.

Rămâne puțin probabil ca un proces la Haga să aibă loc. Rusia nu este membră a CPI, iar instanța nu desfășoară procese în absență, astfel că orice oficial rus acuzat ar trebui fie predat de Moscova, fie arestat în afara Rusiei.

La începutul acestei luni, CNN a vorbit despre Arina Iațsiuk, în vârstă de 15 ani, unul dintre cei 345 de copii ucraineni care au dispărut de la invazia Rusiei din februarie 2022, potrivit statisticilor oficiale ucrainene.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Citeste continuarea pe romanialibera.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema