SUA scapă de incapacitatea de plată. Acord bugetar între Biden şi republicani pentru a evita ”un default catastrofal”Acordul bugetar de principiu găsit cu opoziţia republicană este un “compromis” care face posibilă evitarea unui “default catastrofal”, a reacţionat sâmbătă, într-un comunicat, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, relatează AFP.

“Acest acord este un compromis, ceea ce înseamnă că nimeni nu obţine tot ce îşi doreşte”, a declarat preşedintele democrat, asigurând că textul, ale cărui detalii nu se cunosc, “reduce cheltuielile protejând în acelaşi timp programele publice esenţiale”.

Camera Reprezentanţilor, cu majoritate republicană, va vota miercuri, a indicat speaker-ul acesteia, Kevin McCarthy. Va urma Senatul, cu majoritate democrată.

Liderul republican a estimat într-un scurt discurs că acest compromis bugetar, despre care nu a dat detalii, este “pe deplin demn de poporul american”.

Kevin McCarthy a mai făcut cunoscut că se va întâlni din nou duminică cu preşedintele Joe Biden şi, în aceeaşi zi, va publica textul, rezultat al unor negocieri dificile.

Potrivit mai multor media americane, acordul la care s-a ajuns între executiv şi opoziţie ridică pentru doi ani, deci până după alegerile prezidenţiale din 2024, plafonul datoriei publice a Statelor Unite.

Presiuni politice

Ca aproape toate marile economii, Statele Unite trăiesc pe credit. Dar, spre deosebire de alte ţări dezvoltate, America se confruntă regulat cu o constrângere legală: plafonul datoriei, suma maximă de îndatorare a Statelor Unite, care trebuie majorat oficial de Congres.

Din această procedură legislativă de rutină, republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor din ianuarie, au făcut un instrument de presiune politică.

Refuzând să acorde un aşa-zis “cec în alb” preşedintelui democrat, ei au condiţionat orice creştere a acestui plafon, stabilit în prezent la 31.400 de miliarde de dolari, de tăieri bugetare.

Şi i-au plasat lui Kevin McCarthy, care se prezintă drept un apărător intransigent al rigorii bugetare, responsabilitatea de a negocia cu preşedintele octogenar.

Joe Biden, candidat la realegerea sa, a refuzat mult timp să vină la masa negocierilor, acuzând opoziţia că ţine economia americană “ostatică” cerând astfel de reduceri.

După mai multe reuniuni la Casa Albă între cei doi, echipele preşedintelui şi ale “speaker-ului” republican s-au înhămat în cele din urmă la nesfârşite sesiuni de negocieri – toate comentate din belşug de tot Washingtonul.

Acordul de principiu găsit sâmbătă seara dă o gură de aer pieţelor americane, care începeau să vadă cu un ochi rău această paralizie în capitala americană. Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a decis miercuri să plaseze “sub supraveghere” ratingul AAA al Statelor Unite, estimând că “eşecul de a ajunge la un acord (…) ar fi un semn negativ în termeni de guvernanţă”.

Economia mondială, deja pradă unei “puternice incertitudini”, s-ar…

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema