SUA investigheaz─â afacerile din Rusia ale Raiffeisen


OFAC, Biroul de control activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA, a lansat o investigaţie privind afacerile Raiffeisen Bank International (RBI) legate de Rusia, sporind supravegherea creditorului austriac care joacă un rol critic în economia rusă.

R─âspunz├ónd unei ├«ntreb─âri din partea Reuters, grupul bancar austriac a informat c─â a primit, ├«n ianuarie, o solicitare de la OFAC pentru ÔÇ×a clarifica pl─â┼úile de afaceri ┼či procesele aferente men┼úinute de RBI ├«n contextul recentelor evolu┼úii legate de Rusia ┼či UcrainaÔÇŁ.

OFAC a cerut, astfel, Raiffeisen s─â-┼či detalieze expunerea la Rusia, zona Donbas, Ucraina ┼či Siria, inclusiv tranzac┼úiile ┼či activitatea anumitor clien┼úi, au declarat pentru Reuters surse care au dorit s─â-┼či p─âstreze anonimatul.

Institu┼úia a solicitat un r─âspuns, p├ón─â ├«n februarie, iar avoca┼úii Raiffeisen negociaz─â o extindere, angaj├óndu-se s─â trimit─â informa┼úiile ├«n trei tran┼če, ├«n aprilie, mai ┼či iunie, sus┼úin sursele.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Trezoreriei SUA nu a dorit să comenteze informaţia.

Raiffeisen cooperează deplin cu OFAC, iar solicitarea instituţiei nu este provocată de o tranzacţie sau afacere specifică. Banca dispune de proceduri pentru a asigura respectarea sancţiunilor, a transmis într-un comunicat pentru Reuters grupul bancar austriac.

Un purt─âtor de cuv├ónt s-a declarat “├«ncrez─âtor c─â informa┼úiile furnizate OFAC vor satisface solicit─ârile” ┼či c─â ├«ntreb─ârile sunt “de natur─â general─â”.

Raiffeisen nu a fost sancţionată în trecut, dar solicitarea de informaţii din ianuarie îngrijorează autorităţile europene de reglementare care sunt responsabile cu supervizarea băncii, din cauza potenţialului ca, în final, să fie impuse sancţiuni contra Raiffeisen, au precizat sursele citate.

Raiffeisen ┼či UniCredit sunt profund ├«ncorporate ├«n sistemul financiar rusesc ┼či sunt singurele b─ânci str─âine de pe lista celor 13 “institu┼úii de creditare de importan┼ú─â sistemic─â” a B─âncii Centrale a Rusiei, ceea ce indic─â importan┼úa lor pentru economia ruseasc─â, afectat─â de sanc┼úiunile occidentale.

Fiind a doua mare banc─â din Austria, Raiffeisen sus┼úine economia ┼ú─ârii ┼či are opera┼úiuni extinse ├«n Europa de Est. Un oficial austriac a declarat c─â autorit─â┼úile de la Viena monitorizeaz─â str├óns situa┼úia de la Raiffeisen ┼či afacerea sa ├«n Rusia, din cauza importan┼úei b─âncii.

La aproape un an de la invadarea Ucrainei, Raiffeisen este una dintre pu┼úinele b─ânci din Europa care a r─âmas ├«n Rusia. Grupul austriac se confrunt─â cu critici, inclusiv din partea investitorilor, privind decizia de a continua s─â fac─â afaceri cu Moscova. Anterior, banca ┼či-a ap─ârat pozi┼úia, afirm├ónd c─â expunerea sa la Rusia este ┼úinut─â sub control.

Anul trecut, Raiffeisen a ├«nregistrat un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, datorit─â ├«n mare parte unui plus de profit de dou─â miliarde de euro de pe urma afacerii sale din Rusia. ├Äntre timp, ru┼čii au depus la banc─â peste 20 miliarde de euro.

Departamentul Trezoreriei SUA impune sanc┼úiuni ┼či poate penaliza entit─â┼úile care le ├«ncalc─â.

Viktor Winkler, un avocat german specializat pe sanc┼úiuni, nu a dorit s─â comenteze specific situa┼úia Raiffeisen, dar a explicat c─â este ceva obi┼čnuit ca OFAC s─â solicite informa┼úii de la b─ânci ┼či acest fapt nu duce automat la pedepse.

OFAC a sanc┼úionat cinci mari b─ânci ruse┼čti, inclusiv Sberbank, precum ┼či oligarhi ru┼či.

Johann Strobl, directorul general al Raiffeisen, afirma recent c─â examineaz─â op┼úiunile privind afacerea din Rusia, dar a subliniat c─â orice mi┼čcare e complicat─â, dup─â ce anterior declarase c─â banca “nu este un stand de c├órna┼úi”, care poate fi ├«nchis peste noapte.

Citeste continuarea pe spotmedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema