SUA aprob─â utilizarea primului vaccin din lume pentru albine

O companie americană de biotehnologie a dezvoltat un vaccin pe care reginele albinelor îl pot ingera pentru a-și proteja larvele de boala locei americane, foarte contagioasă, una din cele mai grave maladii care atacă puietul albinelor.

Primul vaccin din lume pentru albine a fost aprobat pentru utilizare de c─âtre guvernul SUA, ridic├ónd speran╚Ťa unei noi arme ├«mpotriva bolilor care devasteaz─â ├«n mod obi╚Önuit coloniile.

O boală ce poate distruge în masă albinele

Departamentul american al Agriculturii (USDA) a aprobat utilizarea vaccinului creat de Dalan Animal Health pentru a proteja albinele împotriva bolii locei americane, relatează The Guardian.

ÔÇ×Suntem pe cale s─â schimb─âm modul ├«n care ne ocup─âm de insecte, ceea ce va avea un impact asupra produc╚Ťiei de alimente la nivel mondialÔÇŁ, a declarat Annette Kleiser, CEO al companiei americane de biotehnologie.

Aceast─â boal─â, clasificat─â de Agen╚Ťia Na╚Ťional─â pentru Siguran╚Ťa Alimentar─â (Anses) ca fiind un ÔÇ×pericol de prim─â categorie ├«n Fran╚ŤaÔÇŁ, printr-un decret din 29 noiembrie 2013, poate ajunge la larve ╚Öi decima o ├«ntreag─â colonie de albine.

Boala a fost detectat─â ini╚Ťial ├«n SUA ╚Öi Canada, ulterior r─âsp├óndindu-se ╚Öi cu variante europene.

├Än Statele Unite, bacteria responsabil─â de aceast─â boal─â (Paenibacillus larvae) a fost g─âsit─â ├«ntr-un sfert dintre stupi, potrivit presei britanice. Deoarece nu exist─â un tratament, apicultorii sunt nevoi╚Ťi s─â ├«╚Öi distrug─â coloniile sau s─â foloseasc─â antibiotice pentru a preveni r─âsp├óndirea bolii.

Vaccinul, pus ini╚Ťial la dispozi╚Ťia apicultorilor comerciali, nu are forma cu care sunt obi╚Önui╚Ťi oamenii. ÔÇ×Tehnologia vaccinului Dalan expune reginele la bacterii inactive (adic─â ÔÇ×moarteÔÇŁ)ÔÇŁ, precizeaz─â laboratorul pe site-ul s─âu.

Prin ingerarea acestor bacterii, introduse într-un soi de turte comestibile pentru albine, reginele vor transmite imunitatea larvelor pe care le vor depune ulterior.

Citeste continuarea pe www.national.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

CES 2023: ce tendin╚Ťe noi ├«n tehnologie ╚Öi dispozitive pot s─â fie dezv─âluite ├«n cadrul evenimentului din acest an

Urmatoarea stire

Apple Books a lansat c─âr╚Ťi audio citite de AI

Stiri pe aceeasi tema