Studiu: Temperaturile mari, seceta extremă, defrișările și incendiile riscă să provoace prăbușirea ecosistemului junglei Amazoniene în următoarele trei decenii și să o transforme în savană.


Jungla Amazoniană, cea mai mare pădure tropicală din lume, este pe cale să atingă un punct crucial în 2050, cu consecințe ireversibile, potrivit unui studiu publicat în revista Nature. Factori de stres precum temperaturile ridicate, perioadele de secetă extremă, defrișările și incendiile (care sunt prezente inclusiv în adâncul junglei) se vor manifesta independent sau combinat pe suprafețe cuprinse între 10% și 47% din actuala masă forestieră a Amazonului, în următoarele trei decenii.

Amazonul s-a dovedit rezistent la schimbările naturale ale climei timp de 65 de milioane de ani, dar defrișările și criza climatică cauzată de omenire ar putea provoca un colaps la scară largă al ecosistemului, în viitorul apropiat.

Potrivit experților, odată cu creșterea temperaturilor, umiditatea se evaporă, iar pădurea tropicală se transformă în mod constant în savană sau în alte forme de ecosisteme degradate, mai predispuse la incendii, așa cum se…

Citeste continuarea pe www.biziday.ro

Urmariti stirile newsflash.ro si pe Google News
Total
0
Shares
Stiri pe aceeasi tema