Studiu. Poluarea aerului afectează modul în care creierul uman face conexiuni. Cercetătorii au descoperit că, în doar două ore de la expunerea la aerul “încărcat” cu carbon, unele părți ale creierului nu mai funcționează corespunzător.


Cercetătorii din cadrul Universității British Columbia și Universității Victoria din Canada au descoperit că inhalarea unui aer compromis de emisiile poluante ale autovehiculelor poate schimba modul în care părțile creierului uman se conectează între ele, în decursul a doar două ore. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 25 de adulți sănătoși, expuși într-un mediu de laborator la emisii poluante. În următoarea etapă a studiului, participanții au fost expuși, de asemenea, și la aer curat, filtrat. 


Sursa Foto: Environmental Health

După fiecare scenariu, cercetătorii au efectuat teste de diagnostic la nivelul creierului (RMN) tuturor participanților. Astfel, arată studiul, după expunerea la aerul compromis, oamenii de știință au observat o activitate mai lentă de conectivitate între cele mai active regiuni ale creierului în timpul procesului de “gândire propriu-zisă”, precum introspecția sau memoria. Cu toate acestea, modificările la nivelul creierului sunt însă temporare și dispar odată ce aerul curat trece prin plămâni. 

Însă, explică autorii studiului, descoperirile confirmă faptul că poluarea poate avea efecte dăunătoare asupra creierului uman. “Concluziile studiului sunt îngrijorătoare. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin impactul funcțional al acestor modificări la nivelul creierului, este posibil ca poluarea să afecteze gândirea sau chiar capacitatea oamenilor de a lucra”, a declarat neuropsihologul Jodie Gawryluk, de la Universitatea Victoria, unul dintre oamenii de știință implicați în studiu.

În 2022, cercetătorii au confirmat că particulele poluante pot, odată inspirate, ocoli bariera protectoare a creierului, despre care se credea că blochează materialul toxic. Studiul actual s-a bazat însă doar pe efectul emisiilor poluante ale mașinilor, dar, mai spun experții, există și alte forme de poluare a aerului care funcționează mai rapid, iar efectele acestora sunt mai grave.

Sursa: ScienceAlert

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday

Citeste continuarea pe www.biziday.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Interesul pentru prima exploatare offshore nouă de gaze din Marea Neagră este extrem de ridicat. Gigantul Carlyle cere 800 milioane euro

Urmatoarea stire

zodii care gândesc ca un învingător și atrag succesul prin atitudinea lor pozitivă

Stiri pe aceeasi tema