Studiu. Oamenii de știință avertizează că ghețarii din Oceanul Arctic sunt contaminați cu substanțe chimice toxice, iar topirea calotelor pune în pericol fauna, pe măsură ce substanțele ajung în ecosistem.


Conform studiului, publicat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, ghețarii din arhipelagul Svalbard (Oceanul Arctic) conțin peste 26 de compuși toxici denumiți PFAS (substanțe chimice sintetice). The Guardian informează că aceste substanțe sunt folosite în diferite industrii pentru a oferi anumitor produse un grad mai mare de rezistență la apă, căldură sau pete (în cazul hainelor) și pot cauza probleme de sănătate precum boli hepatice, boli tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate și chiar cancer. 

Oamenii de știință avertizează însă că aceste substanțe nu se degradează de-a lungul timpului, iar, odată ce ghețarii se topesc, chimicalele ajung în ecosistemele din aval, precum în fiordurile arctice și în tundră. Studiul mai arată că, în cele din urmă, substanțele toxice ajung să afecteze întreaga rețea trofică, de la plancton și pești, la foci și urși polari.

“Urșii polari și celelalte animale sunt expuse la substanțe chimice toxice produse de om și la stresul provocat de un habitat în schimbare”, a declarat William Hartz, autorul principal al studiului, precizând că temperatura din arhipelagul Svalbard crește mai rapid decât media globală.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday

Citeste continuarea pe www.biziday.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Cale lungă și la CJUE

Urmatoarea stire

Părintele Iustin, duhovnicul neamului. „Eu aşa am mers, cu Evanghelia în faţă şi cu naţiunea în spate“

Stiri pe aceeasi tema