Studiu. O anumită formă a unei gene din ADN-ul uman are legătură cu formarea dependențelor de alcool, jocuri video sau internet.


Principalul autor al studiului, dr. Csaba Barta de la Universitatea Semmelweis din Budapesta, a explicat că moștenirea genetică este responsabilă în proporție de 50% – 70% pentru apariția unei dependențe, iar restul este contribuția factorilor de mediu. În demersul de acum, echipa sa a mers mai departe și a analizat influența anumitor tipuri de gene în apariția dependențelor.

Lucrarea a fost publicată în revista Personalised Medicine și a fost prezentată de The Telegraph. În ea, se arată că există o formă a unei gene care poate produce comportamente care, în final, duc la apariția unor dependențe. Pentru a demonstra acest lucru, cercetătorii au analizat ADN-ul a peste 3.000 de persoane, cărora le-au aplicat un chestionar privind comportamentul.

Au constatat că forma “A” a genei FOXN3 este des întâlnită la persoanele care consumă alcool de cel puțin șase ori într-o lună. De asemenea, este frecvent identificată și în ADN-ul celor care au un risc crescut de a fi dependenți de internet sau jocuri de noroc. În schimb, forma “G” a genei FOXN3 nu are legătură cu dependențele de alcool, jocuri video sau internet, ci este asociată cu dependența de exerciții fizice.

Dr. Zsolt Demetrovics, profesor de psihologie la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, a apreciat că descoperirile “pot contribui la cunoștințele științifice despre dependențe, care afectează milioane de oameni din întreaga lume”.

În urma unui alt studiu, din 2020, s-a constatat faptul că poate exista o legătură între dependența de alcool și cea de internet, însă nu a fost descoperit și ce anume provoacă legătura.

Sursa: The Telegraph

Foto cu caracter ilustrativ/Sursa: Kts | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday

Citeste continuarea pe www.biziday.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema

Contre pe mitingul silvicultorilor

Mitingul forestierilor, organizat săptămâna trecută, a avut ca scop să tragă un semnal de alarmă pentru salvarea pădurilor…