Studiu: Nucleul interior al Pământului și-a schimbat rotația. Ce spun seismologii


Miezul Pământului, o sferă în flăcări de mărimea lui Pluto, a încetat să se mai rotească şi s-ar putea chiar să se fi întors în sens invers, sugerează studiul publicat luni în Nature Geoscience. Această „planetă în interiorul planetei”, formată în mare parte din fier şi aflată la aproximativ 5.000 km sub scoarţă, este liberă să se deplaseze, deoarece pluteşte în învelişul lichid al nucleului exterior. Mecanismul exact al acestei rotaţii rămâne un subiect de dezbatere.


Miezul Pământului s-ar putea să fi încetat să se învârte, sau poate chiar acum să se învârtă înapoi, potrivit unui nou studiu. Miezul planetei noastre este alcătuit dintr-un strat exterior de metal lichid și un miez interior din metal solid, care are aproximativ 70% din dimensiunea Lunii.

În general, se crede că nucleul se rotește în sens invers acelor de ceasornic atunci când este privit de la Polul Nord, ca și restul planetei Pământ conform Euronews.

Dar un studiu care analizează datele undelor seismice din ultimii 60 de ani de către cercetătorii de la Universitatea Peking din China a concluzionat că rotația nucleului s-a oprit în jurul anului 2009, iar apoi a repornit în direcția opusă.

Seismologii au spus că descoperirile lor – modificări ale vitezei cu care undele seismice au călătorit prin miezul interior – coincid „cu modificări în alte câteva observații geofizice, în special durata zilei și câmpul magnetic”, care sunt cele două zone afectate de mișcarea miez interior.

„Sperăm ca studiul nostru să-i motiveze pe cercetători să proiecteze și să testeze modele care tratează Pământul ca pe un sistem dinamic integrat”

Citeste continuarea pe www.dobrogeanews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema