„Steadfast Defender”: NATO pregătește un exercițiu militar major în 2024


NATO va organiza anul viitor cel mai mare exercițiu militar axat pe apărare colectivă din 1989, sub numele de cod „Steadfast Defender”, și care va reuni peste 40.000 de soldați, a anunțat cel mai înalt oficial militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, confirmând informaţiile publicate de presă, relatează Rador Radio România citând Le Soir.

Eurofighter Typhoon în misiune NATOFoto: Christophe Gateau / DPA / Profimedia

„Pentru a vă da un exemplu (a stării de pregătire a forțelor NATO), Alianța va organiza în 2024 cel mai mare exercițiu de apărare colectivă de la sfârșitul Războiului Rece”, a declarat în weekend amiralul Rob Bauer, după o întâlnire la Oslo a Comitetului militar al NATO pe care îl prezidează.

„Peste 40.000 de militari proveniţi din întreaga Alianță se vor antrena în Germania, Polonia și țările baltice”, a adăugat amiralul Bauer, explicând că NATO pregătește de ani de zile „o nouă eră în apărarea colectivă”. „Nu am fost niciodată atât de puternici și atât de pregătiți să facem față crizelor și amenințărilor”, a continuat el.

Potrivit mai multor publicații, acest exercițiu ar trebui să reprezinte o demonstrație de forță a Alianței Nord-Atlantice în baza articolului 5 al Tratatului de la Washington, tratatul de fondare a Alianței, care prevede că un atac împotriva unui aliat ar fi considerat drept un atac împotriva tuturor.

Ziarul Financial Times (FT) a relatat zilele trecute, citând oficiali NATO, că „Steadfast Defender” va reuni peste 50 de nave, cu 500 până la 700 de misiuni aeriene. Suedia, care a fost invitată să adere la NATO, dar așteaptă în continuare ridicarea obiecțiilor Turciei și Ungariei, va fi și ea prezentă.

Citeste continuarea pe www.hotnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema