„Statul român ar putea să fie mai prezent informațional în spațiul public din R.Moldova”. Ce semnifică vizita de peste Prut a premierului României


Într-un interviu pentru PS News, analistul din Republica Moldova, Ion Tăbârță, a comentat prima vizită oficială în R. Moldova a premierului Marcel Ciolacu și a lui Nicolae Ciucă, președintele Senatului României. Întrebat ce semnificație are acest gest, analistul Ion Tăbârță a declarat că este o vizită cu o conotație simbolică puternică, Republica Moldova fiind direcția strategică de politică externă a statului român.

,,Este o vizită, desigur, cu o notație simbolică puternică. Transmite un mesaj, atât pentru politica externă a României și pentru Republica Moldova, dar și la nivel internațional, că Republica Moldova este direcția strategică de politică externă a statului român. Și este firesc ca așa să fie, când totuși este vorba despre două state suverane românești, cu populație majoritară română.

Pe lângă aspectele simbolice, încă o dată scoatem în evidență dialogul intens, constructiv dintre cele două state în ultima perioadă.”, a spus analistul.

Despre relația România-Republica Moldova, Ion Tăbârță a declarat că: ,,Putem spune că, în trecut, relația dintre România și Republica Moldova a fost una cu aspecte chiar spectaculoase în anumite momente.

De la aspectele romantice după căderea Cortinei de Fier de pe Prut, la începutul anilor 90′, până chiar la un anumit Război Rece, dacă ne aducem aminte de guvernările roșii de pe la Chișinău, în mod  special, de anul 2009, când Vladimir Voronin, fostul conducător al Republicii Moldova, a învinuit România de tentative de lovituri de stat în Republica Moldova și a impus regimul de vize cetățenilor români.

Însă, când am avut guvernări de dreapta, guvernările proeuropene, de regulă, aceste relații erau foarte bune.”a adăugat analistul.

Analistul spune că relația din prezent este foarte bună, dar nu există proiecte grandioase de menționat, iar, pe viitor, statul român ar putea să fie mai prezent informațional în spațiul public din Republica Moldova.

,,În ultima perioadă, relația dintre România și Republica Moldova este una bună, cu toate că este, desigur, loc de mai multe de făcut. În mod special, aici ne referim la proiecte grandioase dintre cele două state.

Din păcate, proiecte grandioase nu prea au existat. Primul proiect mare este gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.

Acum mai sunt alte proiecte în demarare sau, mai degrabă, sunt la inițiere. Un aspect restanțier ar fi că, spre exemplu, mediul de afaceri din România este șubreprezentat, subdezvoltat în Republica Moldova.

La fel, din punct de vedere a politicilor informaționale, cred că statul român ar putea să fie mai mult prezent informațional în spațiul public din Republica Moldova.

Desigur, acum, relația este una foarte, foarte bună. Totodată, desigur că această relație are de unde și, de fapt, trebuie dezvoltată.”, a adăugat Ion Tăbârță.

Programul vizitei de lucru în…

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema