Statul le-a pregătit o nouă taxă românilor cu centrală şi maşinăGuvernul condus de Nicolae Ciucă a luat decizia: va introduce o taxă care va fi plătită și de cei care stau la bloc, dar și de cei care au maşină.

Autorităţile vor impune, din 2027, o taxă pe carbon, care va avea o valoare între 0,5 și 1 leu pe unitate de măsură a combustibililor fosili folosiți la centralele de apartament și la maşini.

O nouă formă de taxă pe poluare

Tanczos Barna, ministrul mediului, a precizat că măsura va fi introdusă în conformitate cu noile decizii luate de miniștrii Mediului din Consiliul UE.

„Europa, în momentul de faţă, a impus tuturor statelor membre o taxă nouă de carbon.

Sunt două elemente: benzina-motorina, plus centrala de acasă pentru gaz sunt cele două elemente care vor fi taxate pentru a colecta pentru fondul social de climă sumele care se reintroduc în economie, sub formă de subvenție sau sub formă de sprijin pentru tranziției, pentru cumpărarea altor centrale, altor soluții, pompe de căldură, fotovoltaice etc”, a spus Tanczos Barna.

Se pare că UE va pune la dispoziţia României şi un buget de aproape 6 miliarde de euro pentru un „fond social climatic”.

Din suma primită de România din fondul social climatic, 35% se va folosi pentru a compensa taxa pe carbon în bugetele familiilor unde veniturile se situează la un anumit nivel, care nu s-a stabilit încă. În plus, din diferenţa de 65% se pot finanţa diverse tehnologii de reducere a emisiilor de carbon, a mai anunţat Tanczos Barna.

Taxa, calculată în funcţie de gazul consumat

Noua taxă va fi aplicată, cel mai probabil din anul 2027 și va fi calculată în funcție de fiecare metru cub de gaz consumat de o centrală termică de apartament. O reglementare în acest sens va trebui transpusă în legislația românească, de Guvernul României.

Ministrul Tanczos Barna nu vede nimic rău în această nouă taxă pe care o vor plăti toți românii care au ales să investească în propriul confort.

Citeste continuarea pe redactia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Feng shui 2023. Top 5 obiecte care aduc ghinion în casă. Scapă de ele cât mai repede cu putinţă!

Urmatoarea stire

„Am jelit”. Ce s-a întâmplat cu Oana Roman, după despărțirea de Marius Elisei. Noua mărturisire a vedetei / VIDEO

Stiri pe aceeasi tema