Statele americane conservatoare fac propriile legi. Un judecător din Mississippi a refuzat să blocheze interzicerea avortului

  • Un judecător din Mississippi a respins o cerere a singurei clinici de avorturi din acest stat de a bloca temporar o interdicție privind aproape toate avorturile.
  • Milioane de femei vor pierde accesul la avort, în condițiile în care state conservatoare precum Mississippi vor încerca să adopte propriile legi pentru a interzice procedura.
  • Procesul din statul sudic a făcut parte dintr-o intensificare a activității în instanțele din întreaga țară în urma deciziei Curții Supreme.

Un judecător din Mississippi a respins o cerere a singurei clinici de avorturi din acest stat de a bloca temporar o interdicție privind aproape toate avorturile.

Aceasta înseamnă că interdicția va intra în vigoare joi, iar clinica se va închide cu o zi înainte.

Interdicția poate intra în vigoare, deoarece Curtea Supremă a răsturnat luna trecută hotărârea istorică Roe vs. Wade. Judecătorii Curții Supreme de la Washington au răsturnat, practic, sentința Roe vs. Wade prin care, în 1973, aceeași Curte a legalizat întreruperea sarcinii pe teritoriul întregii țări.

Decizia de a o anula a fost întâmpinată cu reacții contradictorii în întreaga țară, atât susținătorii pro-avort, cât și cei anti-avort reacționând la o evoluție care va transforma dreptul la avort în America pentru anii următori.

Milioane de femei vor pierde accesul la avort, în condițiile în care state conservatoare precum Mississippi vor încerca să adopte propriile legi pentru a interzice procedura.

„Legea de declanșare” din Mississippi

„Legea de declanșare” din Mississippi a fost adoptată în 2007 și a fost condiționată de anularea de către Curtea Supremă a hotărârii Roe vs. Wade. Aproximativ 13 state au avut legi de acest tip și au redus sau blocat deja drastic accesul la avort în săptămânile care au trecut de atunci.

Avocații clinicii din Mississippi – Jackson Women’s Health Organization – au susținut că dreptul la intimitate prevăzut de constituția statului include dreptul la avort. Însă, judecătorul Debbra Halford a respins argumentul în cadrul unei audieri de marți.

„Formularea simplă a Constituției din Mississippi nu menționează avortul”, a scris ea în decizia sa.

Procesul din statul sudic a făcut parte dintr-o intensificare a activității în instanțele din întreaga țară în urma deciziei Curții Supreme. Statele încearcă să își adopte propriile legi privind avortul, dar mai multe dintre acestea au fost blocate în contestații juridice.

În Florida, o interdicție privind avorturile după 15 săptămâni a intrat în vigoare marți, după ce un ordin judecătoresc care bloca aplicarea acesteia a fost suspendat.

Iar în Louisiana, procurorul general al statului a cerut instanței supreme a statului să permită aplicarea unei interdicții privind aproape toate avorturile, după ce aceasta a fost blocată în instanțele inferioare.Citeste continuarea pe alephnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Alertă din cauza secetei în România. Ciucă face apel la consum responsabil al apei potabile și cere miniștrilor un plan de intervenţie

Urmatoarea stire

Rihanna a devenit cea mai tânără persoană din SUA care ajunge miliardară prin forţe proprii

Stiri pe aceeasi tema