Stalin vs. Putin. Fatalism, predestinare, naivitate sau îndoctrinare? De ce le plac rușilor tiranii și regimurile autocrate?

Stalin vs. Putin

Joseph Vissarionovich Stalin s-a născut pe 18 decembrie 1878 în Georgia. Stalin a fost secretar general al partidului comunist al Uniunii Sovietice din 1922 și Președinte al Sovietului Comisarilor Poporului începând cu 1941 până la moartea sa în 5 martie 1953.
Stalin a acumulat o putere fără precedent, fiind un lider autocrat al unui stat totalitarist.

În anii 1927-1931 Stalin a pornit colectivizarea forțată și industrializarea

O întreagă clasă socială, cea a chiaburilor (țărani înstăriți) a fost rasă de pe pământ, o parte dintre ei fiind arestați iar alții exilați în alte regiuni ale uniunii sau în lagăre de muncă. Se estimează că aproximativ 320.000 de gospodării au fost afectate de această măsură, unii istorici considerând-o prima măsură de teroare în masă a regimului stalinist. În 1929 s-au creat colhozurile (echivalentul CAP-urilor românești) si sovhozurile (ferme deținute de către stat). În 1932, 62% din gospodăriile țărănești făceau parte din colhozuri iar în 1936 se ajunsese la un procent de 90%.

Deloc imprevizibil, după colectivizarea forțată, Uniunea Sovietică a fost lovită de foamete. Se estimează că au murit aproximativ 7 milioane de oameni timp de 5 ani cât a durat această criză. Cele mai afectate regiuni au fost Ucraina și nordul Caucazului dar și Kazahstanul și alte provincii rusești.

Istoricii s-au întrebat dacă foametea a fost provocată intenționat de către guvernul stalinist pentru a facilita colectivizarea și industrializarea sau a fost o conjunctură de care Stalin s-a folosit pentru a-și impune măsurile

În plan politic, Stalin a orchestrat arestarea oponenților din Partidul Comunist, Kemenev și Zinoviev fiind asasinați în 1936. Iar Bukharin și Rykov au fost condamnați la moarte în anii următori. În 1937 represiunile s-au extins în afara partidului comunist, Stalin și Yezhov au semnat ordinul 00447 prin care 268.950 civili au fost arestați dintre aceștia 75.950 fiind executați. În aceeași perioadă au fost inițiate operațiuni de epurare etnică estimându-se că aproximativ 1,6 milioane de oameni au fost arestați, din care 700.000 au fost împușcați și foarte mulți au murit sub tortură.

În 1940, Trotsky a fost asasinat în Mexic, astfel eliminându-se și ultimul oponent al regimului stalinist

După cel de-al doilea război mondial, deși Stalin avea o poziție internațională foarte stabilă și zero oponenți interni, politicile de muncă forțată și teroare au continuat.
Sistemul Gulag a fost extins astfel că în 1953, 3% din populația Uniunii Sovietice era în închisoare sau în lagăre: 2.8 milioane persoane se aflau in “așezăminte speciale” situate în zone izolate iar alți 2.5 milioane cetățeni în colonii sau închisori.

Există un scriitor, pasionat de istorie și statistică, care a avut curiozitatea să facă un clasament al celor mai mari orori din istoria umanității. “Marea Carte a Inumanității” are 100 de episoade, evenimentele fiind listate în funcție de numărul victimelor. Stalin ocupă un loc de frunte în acest clasament al ororii, cu 20 de milioane de victime, fiind depășit doar de Hitler. Totuși, dacă Hitler a avut o domnie relativ scurtă și și-a găsit sfârșitul într-un mod brutal, făcându-se cumva dreptate, „cazul lui Stalin este mai tipic pentru destinul tiranilor de-a lungul istoriei”.

„A pândit în umbră, și-a croit, prin manipulare, drumul către vârful unei autocrații deja existente, și-a consolidat în mod brutal puterea și și-a extins imperiul jucând cu istețime la ambele capete. A murit în patul său la o vârstă înaintată, neînvins, nepedepsit, jelit de o națiune întreagă”. (Matthew White)

Deși lectura acestei cărți vă poate afecta emoțional, v-o recomand cu mare căldură. Eu am devorat-o, deși are peste 800 de pagini. Îl găsim și pe Vlad Țepeș in ea, singurul român, dar asta într-un alt articol.

Cred că e evident pentru oricine că Stalin nu a fost tocmai Albă ca Zăpada sau Făt-Frumos din Lacrimă, totuși percepția rușilor cu privire la acest personaj istoric este mai degrabă pozitiva decât negativă:

Stalin vs. Putin

În 2019, înaintea războiului din Ucraina (însă cred că lucrurile nu stau diferit nici acum), 70% dintre ruși aveau o percepție pozitivă asupra lui Stalin

Putin, noul țar de la Kremlin, este un personaj controversat iar unele dintre tacticile lui par a fi desprinse din epoca stalinistă (spre exemplu modalitatea de a scăpa de opozanți într-o maniera cel puțin suspicioasă ). În ciuda înăbușirii opozanților (cam mulți au sărit de la ferestre în ultima perioadă), a războiului din Ucraina pe care Rusia îl numește “operație specială” pare ca Vladimir Putin se bucură de încredere masivă în rândul rușilor, ba chiar popularitatea lui a crescut de la începutul războiului:

Stalin vs. Putin
Stalin vs. Putin

Fatalism, predestinare, naivitate sau îndoctrinare? De ce le plac rușilor tiranii și regimurile autocrate?

Îți recomandăm:

Se pregătește o lovitură de stat la Moscova? „Zilele următoare pot fi interesante”

cuvinte cheie: Stalin vs. Putin

Citeste continuarea pe project-e.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Farul câștigă în deplasare la Ploiești. Alibec, realizează dubla și pasează decisiv la golul 3

Urmatoarea stire

Haos total în Liban: băncile, luate cu asalt de clienți; au început jafurile pe bandă rulantă

Stiri pe aceeasi tema