Spotmedia.ro: Un neurolog de la Harvard prezintă cea mai subestimată abilitate pe care o au toți oamenii de succes. Dar mai ales introvertiții | România | DW


Cea mai subevaluată calitate pe care o au oamenii de succes, în special cei introvertiți, este abilitatea de a scrie clar. Iar dacă scrii cu atenție și organizat, vei fi mai încrezător în interacțiunile tale – în emailuri, când vorbești în public și chiar și în discuțiile obișnuite, arată Juliette Han, neurolog și consilier academic la Harvard Medical School.

Aceasta prezintă într-un articol publicat de CNBC o strategie simplă care te ajută să scrii clar și eficient.

Alege formatul potrivit

Înainte de a comunica o idee sau o cerere, hotărăște care este cel mai bun format pentru a transmite informația. De exemplu, dacă transmiți date complexe, atunci o prezentare PowerPoint cu imagini și grafice ar putea fi cel mai potrivit format.

Dacă vrei să comunici decizii de management, trimite un email detaliat. Punctele de la începutul fiecărei idei (bumbi) sunt un mod perfect de a capta atenția și de a transmite informația. Dar se poate folosi la fel de bine și următoarea schemă în 4 etape:

  • situația
  • sarcină
  • acțiune
  • rezultat

În comunicările care prezintă evoluția unei situații sau culegerea unor impresii, un email scurt sau o vizită în persoană sunt în general eficiente.

Evită jargonul industriei

Limbajul direct și simplu reprezintă cea mai eficientă cale pentru a comunica pe subiecte complexe. Jargonul și abrevierile trebuie evitate, oricât de răspândite ar fi.

Sunt recomandate graficele sau analogiile pentru a puncta mai bine o idee. “Unul dintre cele mai bune exemple pe care le-am văzut vreodată în acest sens a fost când un director și-a conceput prezentarea anuală a strategiei financiare imitând o carte pentru copii”, scrie neurologul.

Trebuie evitate, în schimb, detaliile tangențiale sau cele care pot copleși destinatarul.

Citiţi articolul integral pe spotmedia.ro.

Citeste continuarea pe www.dw.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Cum ar putea revoluționa dronele modul în care probele biologice ajung în spitale

Urmatoarea stire

Un nou caz “George Floyd” în SUA: Cinci poliţişti sunt acuzaţi de crimă, după ce un suspect a murit la trei zile după ce a fost reţinut

Stiri pe aceeasi tema