Sporturi pentru copii recomandate până la vârsta de patru ani. Sfaturile unui instructor de fitness


Specialiştii arată că sportul în viaţa copilului oferă multiple beneficii, nu doar la nivel de dezvoltare fizică armonioasă, ci şi la nivelul socializării şi al sănătăţii pe termen lung.

Susa foto: Shutterstock

Lăsând puţin la o parte beneficiile pentru sănătate, sportul se traduce prin responsabilitate, disciplină şi multă muncă, spun specialiştii. Copiii nu pot conştientiza, de la vârste foarte fragede, importanţa sportului în viaţa lor, mai ales dacă ne referim la ceea ce înseamnă sănătatea. Pot fi, însă, atraşi de puterea exemplului şi de disciplina care le formează un stil de viaţă.

Dacă ne raportăm la nivelul de conştientizare a beneficiilor asupra sănătăţii la un copil din clasele primare… e mai greu să conştientizeze asta. El merge pe copiere şi exemplu. În schimb, partea de disciplină este unul dintre pilonii care vin în continuarea procesului de educaţie. Te învaţă cum să te comporţi într-un grup, cum să te raportezi la acţiunile tale, ce consecinţe pot avea acestea faţă de ceilalţi. Sportul te învaţă să te integrezi”, explică Tudor Mihalache, instructor de fitness.

Sporturi recomandate până la vârsta de patru ani

Copiii trebuie obişnuiţi cu sportul încă de la vârste fragede.

Până în patru ani e important ca cel mic să se joace prin forme de activităţi sportive. Să spunem că înotul ar putea fi practicat, pentru că vine mai natural. Ar mai fi gimnastica, poate, care să se practice tot de la vârste de sub patru ani. Până la patru ani ar trebui să ne rezumăm la educaţia de bază care se face într-o grădiniţă, de exemplu. Alergatul, mersul, căţăratul, formele de sport naturale”, mai spune Tudor Mihalache, instructor de fitness.

În ceea ce priveşte sportul făcut la şcoală, instructorul de fitness Tudor Mihalache spune că oferă, în primul rând, puterea exemplului: „Puterea exemplului este prezentă la orele de educaţie fizică de la şcoală. Când eram eu copil, ne luam unul după altul. Dacă mergeau colegii la sport sau karate, mergeam şi noi. Vorbim de perioada în care eram eu elev”.

Stimularea sistemului imunitar

Nu mai este un secret că mișcarea contribuie la o stare excelentă de sănătate, susținând în acest fel sistemul imunitar în lupta cu orice posibilă cauză de îmbolnăvire a organismului. Experții spun că exercițiile fizice pentru copii ajută sistemul imunitar să permită o bună circulație a substanțelor în organism, stimulând funcțiile și procesele vitale pentru prevenirea problemelor de sănătate.

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema