„Sperăm să mergem pe direcția bună”


Invitat în studioul Puterea Știrilor, Iulian Chifu, consilier de stat pentru Politică Externă, Securitate și Afaceri Strategice al premierului Nicolae Ciucă, a declarat că sumele uriașe investite de România în ultimii ani pentru a securiza granițele în vederea aderării la Schengen „nu sunt bani pierduți”, iar cele 25 de miliarde de euro trecute de ministrul Lucian Bode la „pierderi” au fost argumente „pronunțate exact în acel moment, pentru a crea presiuni suplimentare în raport cu unicul stat care a văzut lucrurile diferit”.

„Nu se pune problema în termenii ăștia. Pe de altă parte, nu am să-l comentez pe ministrul de interne, Bode. El își are toate cifrele și este îndrituit să discute despre un subiect de care este responsabil, unde și-a făcut treaba cu măsură.

Să nu uitați că elementele de Schengen aparțin Ministerului de Interne, așa cum toată componenta aceasta pe justiție și ridicare a MCV-ului au fost în responsabilitatea unui alt ministru liberal, ministrul justiției, Cătălin Predoiu. Sunt elemente importante, cred că este important și a vedea aceste lucruri.

Sunt argumente importante și în raport cu Comisia Europeană și în raport cu Consiliul European, dar erau pronunțate exact în acel moment în care era vorba de argumente pentru a depăși acest moment și a găsi soluția potrivită, expunând și creând presiuni suplimentare în raport cu unicul stat care a văzut lucrurile diferit (Austria – n.r.). Și-a nuanțat între timp pozițiile și sperăm că mergem pe o direcție bună, ne-a spus-o și președintele României și doamna președintă a Comisiei Europene, și iată, și doamna Metsola”, a spus Iulian Chifu la Puterea Știrilor.

Câți bani pierde România

Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a declarat, joia trecută, că pierderile suferite de România prin faptul că nu intră în spaţiul Schengen depăşesc suma de 25 de miliarde de euro.

„Costurile doar pentru Ministerul Afacerilor Interne depăşeau un miliard de euro, bani parţial din bugetul României, parţial din fonduri europene. Vorbim de capabilităţile de la frontieră, tehnică modernă, dotările, pregătirea a peste 60.000 de angajaţi ai MAI în cele două centre de pregătire Schengen de la Buzău şi de la Ploieşti.

Dincolo de acest efort financiar, pierderile înregistrate de România în cei 11 ani de când îndeplineşte toate condiţiile şi nu beneficiază şi de drepturile aferente sunt incomensurabile. Am 200 de milioane de lei pierderi pe lună. Faceţi un calcul şi depăşim 25 de miliarde de euro pierderi înregistrate de România prin neaderarea la acest spaţiu comun”, a afirmat Lucian Bode.

Autor: Ionuț Valentin Bouroș, student anul II, Facultatea de Comunicare și Relații Publice, SNSPA

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema