Societatea Timișoara cere înlăturarea monumentului dedicat ”eroilor” securiști


Vineri, 16 Septembrie 2022, ora 19:05

634 citiri

Societatea Timișoara cere înlăturarea monumentului dedicat „eroilor” fostei Securități care a fost dezvelit vineri în Cimitirul Eroilor din Pitești, acolo unde au fost comise ororile din ceea ce a fost cunoscut drept „Experimentul Pitești”.

“Societatea Timișoara a aflat cu consternare și indignare despre episodul recent al dezvelirii la Cimitirul Eroilor din Pitești al unui ”monument” dedicat ”eroilor” fostei Securități, în cadrul unui eveniment organizat de către o asociație a cadrelor în rezervă care provin din fosta poliție politică și din moștenitoarea acesteia (SRI).

Acțiunea s-a petrecut chiar în orașul în care s-a derulat în perioada comunistă, sub coordonarea Securității, unul dintre cele mai cumplite experimente carcerale din lumea dominată de către sovietici, care și-a propus ”reeducarea deținuților” prin torturi și dezumanizări inimaginabile”, scriu reprezentanții Societății Timișoara într-un comunicat remis redacției.

Organizația mai arată că „a gratifica astăzi memoria călăilor chiar în orașul în care regimul comunist a administrat unele dintre cele mai aprige și umilitoare lovituri victimelor Securității reprezintă un afront grav la adresa adevărului istoric, a memoriei celor torturați și o agresiune morală inadmisibilă într-o societate pretins democratică”.

“Calificat de către Alexandr Soljenițîn drept ”cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”, Experimentul Pitești ar trebui să reprezinte pentru generațiile de astăzi un prilej de rememorare critică a trecutului comunist și a moștenirii sale traumatice, nicidecum o invitație la ”ștergerea urmelor” celor vinovați și la glorificarea ororilor acestora.

Depășirea trecutului traumatic nu se poate face prin uitare și minciună, ci numai prin cunoașterea onestă a adevărului istoric și prin indicarea neechivocă a vinovaților și a faptelor acestora.

Având în vedere toate cele expuse mai sus, solicităm autorităților publice din zonă să se sesizeze și să ia măsurile cuvenite pentru înlăturarea acestui „monument” jignitor pentru memoria victimelor comunismului”, afirmă reprezentanții Societății Timișoara.

„Eroii” securiști au un monument la Pitești

„Eroii” de pe „frontul nevăzut”, dar și „eroii tăcuți”, care „au folosit arma informației pentru a opri și contracara amenințările la adresa națiunii române” au un monument la Pitești, oraș renumit pentru ororile la care au fost supuse victimele comunismului în așa-numitul „Experiment Pitești”.

Potrivit argespress.ro, la eveniment au participat cadre militare în rezervă ale SRI, SIE și Direcției de Informații Militare din mai multe județe ale țării, reprezentanți ai asociațiilor de rezerviști ai MAPN, MAI precum și membri ai Asociației Cultul Eroilor Regina Maria.

„Serviciile de informații au cerut multe jertfe generațiilor care au precedat și vor mai cere încă. Ele însă nu au putut oferi și nu vor oferi niciodată vreo favoare a recunoștinței celor sortiți să poarte povara acestor grele misiuni. E lung șirul celor care au sacrificat zeci de ani, de zile și de nopți și au depus un imens capital de străduință pentru a aduce cu un pas mai departe soarta acestor instituții”, și-a început cuvântul col.(r) Dumitru Șovar, președinte ACMRR SRI Argeș, organizatorul evenimentului.

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
1
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Misiune contracronometru pentru ISU Dobrogea: Muncitor scos dintr-un șanț adânc de 3 metri, după ce un mal de pământ a căzut peste el. „E conștient. Hai, Doamne ajută!”

Urmatoarea stire

”Tu urmezi”, mâine de la 20

Stiri pe aceeasi tema