Socialiștii pierd un loc, după numărarea voturilor din diasporaÎn alegerile strânse de duminica trecută, nici blocul de stânga, nici cel de dreapta nu au obținut suficiente locuri pentru a forma o majoritate, iar partidele separatiste catalane Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) și Junts au ieșit în evidență ca regine, ambele controlând câte șapte locuri, scrie Reuters.

Se consideră că Esquerra îl va susține probabil pe premierul socialist Pedro Sanchez, dar dacă noua numărătoare a mandatelor va fi confirmată de comisia electorală, se pare că Junts, cel mai dur dintre partidele catalane, va trebui, de asemenea, să îl susțină în mod activ pentru ca acesta să poată forma un guvern.

Sanchez a convocat alegerile anticipate de săptămâna trecută, sperând să prindă opoziția cu garda jos. Stânga a ieșit mai puternică decât au prezis sondajele de opinie, dar Sanchez, care acum are un rol de premier interimar, se confruntă cu o sarcină dificilă în formarea unui guvern.

Numărarea voturilor a peste 233.000 de spanioli care trăiesc în străinătate a acordat PP un loc în Madrid, care fusese atribuit socialiștilor în numărătoarea inițială a voturilor, au declarat sâmbătă PP și socialiștii. Acest lucru nu a fost încă confirmat oficial de autoritățile electorale.

Pentru a forma un guvern, este nevoie de o majoritate absolută într-un vot parlamentar în Congresul cu 350 de locuri. În cazul în care niciun bloc nu reușește să obțină această majoritate, se organizează un al doilea vot în parlament, iar tabăra cu cele mai multe voturi câștigă cu o majoritate simplă.

Potrivit numărătorii revizuite a locurilor, PP ar putea aduna un total de 171 de voturi, dintre care 137 ale sale, 33 ale partidului de dreapta dură Vox și unul de la Uniunea Poporului Navarran, un partid regional. Niciun alt partid nu a declarat că va susține o administrație care să includă Vox.

O purtătoare de cuvânt a Coaliției Canare, un partid regional cu un singur deputat, a declarat sâmbătă pentru Reuters că nu va susține un guvern care să conțină Vox, dar nu a decis dacă îl va susține pe Sanchez.

La rândul său, Sanchez ar putea aduna 171 de locuri, cu 121 de locuri din partea socialiștilor și cu sprijinul partidului de extremă-stânga Sumar (31 de locuri), Esquerra (șapte), separatiștii basci EH Bildu (șase), Partidul Naționalist Basc (cinci) și Blocul Naționalist Galician (unul).

Vineri, înainte de schimbarea numărului de locuri ocazionată de numărarea voturilor din străinătate, blocul de stânga se putea aștepta la 172 de voturi, în timp ce PP și aliații Vox și UPN nu puteau aduna decât 170. Acest lucru însemna că Sanchez trebuia doar să îl convingă pe Junts să se abțină, pentru a fi votat din nou la putere cu o majoritate simplă.

Acum, în funcție de cum decide să acționeze partidul canarienilor, Sanchez va avea probabil nevoie de cel puțin un vot din partea lui Junts pentru a…

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema