Simţim româneşte în ritm de manele


  • Maneaua este, prin conţinut şi retorică, parte a culturii române. Este hip-hopul românesc.
  • Dacă în sondajul Aleph-Mediafax-ZF, 39% din români spun că ne reprezintă manelele, ar trebui să avem un minister dedicat lor.
  • Maneaua a devenit imbatabilă pentru că nu am creat în peisajul cultural românesc noi valori, cel puţin la fel de puternice.
  • Nu avem nevoie de un minister al Culturii atâta timp cât grosul banilor se duce pe salarii şi nu pentru actul de creaţie culturală.

“Noi acum mai vorbim limba română? Mai gândim în limba română? Nu. Ne mai interesează limba română? Nu. Şi ne întrebăm de ce nu avem identitate. Hai să vedem cum putem avea identitate. Tu spuneai că manelele ar fi opţiunea principală a românilor astăzi. (…)

E foarte spectaculos că maneaua este prin conţinut şi retorică (…) o parte a culturii române (…) ea exprimă un sistem de valori foarte pozitiv, iar aceşti muzicieni (…) folosesc un format în care inventează şi reinventează teme de maximă actualitate.

Parte a identităţii noastre culturale în România şi în lume este adeziunea, vibraţia, simţitul. Simţim româneşte în ritm de manele, ne place sau nu ne place. (…) Să acceptăm că ăştia suntem.

În muzică, să fie clar, ne identificăm în lume prin manele (…) E deja un fapt împlinit şi o fatalitate. Noi nu am venit în peisajul cultural al României, nici măcar muzical, cu alte formate, cu alţi artişti la fel de puternici, pe considerentul că, din punct de vedere comercial, maneaua este imbatabilă. (…)

Cine e secretar de stat cu manelele în ministerul nostru al Culturii? Că dacă 39% din români cred că ne reprezintă manelele, ar trebui să avem reflecţia în administrare.  (…) Unde e ministerul manelelor? Pentru că din punct de vedere muzical e un gen popular. Şi rock-ul, şi hip-hop e un gen popular. Maneaua e hip-hopul românesc.“

Nu mai avem valori  pentru că nu le creăm

“Nu perpetuăm valorile culturale, nu mai avem actorii de altădată, nu mai avem regizorii de altădată, ne place, nu ne place. Cine e Pintilie azi, cine e Daneliuc azi, cine e Ciulei azi în teatru românesc? Deci pe culoarele artei culte şi nu ale acelei populare de unde vine maneaua, noi nu am evoluat, n-am creat valori, n-am creat oameni, n-am creat opera (…) Cultura se creează, ea însăşi se recreează. (…) De ce nu-l avem pe Ion Voicu, de ce nu-l avem pe Enescu, de ce nu-l avem pe Pintilie? Pentru că nu-l creăm. Cheltuim bani pentru aceste valori? Da.”

Nu avem nevoie de un minister al Culturii

“Ministerul Culturii din România are un buget de 1,3 miliarde lei din care 70% plăteşte salariile unor oameni de odihnă, că de cultură nu sunt. Câţi la sută sunt de la PSD, cu rude cu tot, câţi sunt de la PNL? Probabil că raportul dintre cele două partide. (…) Sunt perfect de acord că nu avem nevoie de un minister al Culturii, dar avem nevoie de o autoritate de stat care să aplice o…

Citeste continuarea pe alephnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema

Apple a lansat iPhone 15

Apple a prezentat noua serie de smartphone-uri iPhone 15 marţi seară, în cadrul evenimentului intitulat Wonderlust. Seria iPhone…