Sfaturi utile pentru alegerea cadourilor de Moș Crăciun


Luna decembrie este foarte iubită în mod special de copii, mai ales pentru că primesc jucăriii. „Moș Crăciun” trebuie însă să fie foarte atent în privința câtorva aspecte privind siguranța copiilor.

Jucăriile trebuie să fie marcate și etichetate corespunzător

Principiile care guvernează securitatea jucăriilor sunt cele care se regăsesc atât în Directiva privind securitatea generală a produselor, în Directiva Consiliului 88/378/EEC din 3 mai 1988 referitoare la securitatea jucăriilor, cât și în Directiva 2009/48/EC privind siguranța jucăriilor, precizează InfoCons.

Directiva privind securitatea jucăriilor stabilește cerințele esențiale pe care jucăriile trebuie să le îndeplinească în cursul fabricării și înainte de punerea pe piață. Aceste cerințe se referă la proprietățile fizice, mecanice, la flamabilitate, la proprietățile chimice, electrice, igienice și radioactivitate. „Deci, această directivă își propune să acopere toate categoriile de riscuri”, notează InfoCons.

Cum trebuie alese jucăriile

Jucăriile trebuie alese în funcție de vârstă, capacitățile și aptitudinile copilului, deoarece jucăriile care nu sunt destinate unei grupe de vârstă specifice pot să îl rănească.

Copiii sub 3 ani au tendința să bage jucăriile în gură și se pot îneca cu părțile mici ale acestora, de aceea trebuie respectate atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenție! Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.

Jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor , într-un mod vizibil , lizibil și durabil , următoarele elemente :

– coordonatele producătorului și/sau importatorului ( numele , denumirea comercială / marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați)

– numărul unic de identificare a jucăriei ( tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);

– marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură;

– dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria.

– este recomandată existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice , însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării ; acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română;

– trebuie să respectați întocmai aceste instrucțiuni și precauții;

– orice reclamație legată de o jucărie achiziționată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/ magazinului de la care a fost cumpărată și în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC sau asociațiilor pentru consumatori.

– patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: „Atenţie! A se purta echipament de protecţie”

– jucăriile care reproduc la scară redusă aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”

Pentru a fi la curent cu toate alertele emise de Uniunea Europeană, InfoCons pune la dispoziția consumatorilor Aplicația Gratuită InfoCons, cu ajutorul căreia consumatorii au acces direct și transparent la alertele pentru produsele nealimentare, actualizate zilnic și însoțite de detalii precum:

– denumire produs;

– țara vizată;

– gradul de risc;

-orginea produsului;

-data la care intră alerta în vigoare;

-imaginea cu produsul ce face obiectul alertei.

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Preşedinta peruană Dina Boluarte rămâne la conducerea în ciuda protestelor sângeroase

Urmatoarea stire

Președintele Flutur se întâlnește luni cu guvernatorul de la Cernăuți pentru a găsi soluții cu privire la traficul foarte aglomerat din Vama Siret

Stiri pe aceeasi tema

Ce fac rușii noaptea pe șosea

Ce fac rușii noaptea pe șosea Rușii din regiunea Novosibirsk au postat pe rețeaua Telegram, imagini cu un…