Serbia şi Ungaria au semnat un acord pentru construirea unui oleoduct cu o lungime de 128 de kilometri care va uni oraşul sârb Novi Sad de oraşul ungar Algyo, a anunţat Ministerul de Externe ungar.
Serbia şi Ungaria vor construi un oleoduct care va uni oraşul sârb Novi Sad de oraşul ungar Algyo
“Cu cât avem mai multe surse, rute şi colaborări, cu atât va spori securitatea energetică“, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, care a participat la o reuniune a guvernelor sârb şi ungar.
Construirea respectivului oleoduct este un proiect comun al companiei ungare MOL şi companiei sârbe Transnafta. Dar guvernele de la Belgrad şi Budapesta încă nu au precizat când va fi dată în exploatare această conductă.
De asemenea, societăţile de gaze din cele două ţări, compania sârbă Srbijagas şi cea ungară MVM, vor crea un consorţiu care va începe să funcţioneze din toamna acestui an.
Atât Serbia cât şi Ungaria sunt foarte dependente de sursele de energie ruseşti şi ambele ţări menţin relaţii apropiate cu Moscova.
Ungaria a început să extragă gaze la un zăcământ nou
În februarie, Ungaria anunța că a fost pusă în funcţiune prima sondă pentru exploatarea zăcământului de hidrocarburi descoperit în zona Sarkad, în sud-estul ţării.
Explorarea şi exploatarea zăcământului de gaze naturale din zona Nyekpuszta, situată în comitatul Bekes, vor fi realizate în cadrul unui consorţiu condus de grupul energetic de stat MVM, potrivit Agerpres.
Proiectul face parte din eforturile Guvernului de la Budapesta de a consolida suveranitatea energetică a Ungariei şi securitatea aprovizionării cu energie prin acoperirea unei cantităţi cât mai mari a necesarului intern din surse interne.
Deşi consumul de gaze naturale al Ungariei a scăzut anul trecut cu 17%, din cauza crizei energetice, expunerea ţării este încă ridicată. Ministerul ungar al Energiei intenţionează să crească producţia internă de gaze de la 1,5 miliarde de metri cubi, la 2 miliarde de metri cubi pe an.
În vara anului trecut, Ungaria şi Serbia au ajuns la un acord pentru unificarea pieţelor de energie electrică şi creşterea capacităţii liniilor de transport de la 1.000 la 1.500 de megawaţi.