┼×efa Comisiei Europene a ajuns pe Lampedusa. Mesajul lui Von der Leyen


Imigra┼úia ilegal─â are nevoie de un ÔÇ×r─âspuns europeanÔÇŁ, a declarat duminic─â pre┼čedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Lampedusa, unde s-a ├«nt├ólnit cu ┼čefa guvernului italian, Giorgia Meloni, care a afirmat la r├óndul s─âu c─â ÔÇ×viitorul Europei se joac─âÔÇŁ pe aceast─â insul─â, unde mii de migran┼úi ajung ├«n fiecare var─â ┼či ├«┼či continu─â c─âl─âtoria spre alte ┼ú─âri europene, relateaz─â AFP.

ÔÇ×Viitorul pe care Europa vrea s─â ┼či-l ofere este ├«n joc aici, deoarece viitorul Europei depinde de capacitatea Europei de a face fa┼ú─â provoc─ârilor majoreÔÇŁ, cum ar fi aceste fluxuri migratorii necontrolate, a spus Meloni.

La rândul său, Von der Leyen a făcut apel la ţările europene să găzduiască o parte dintre migranţii sosiţi în Italia.

Ursula von der Leyen ┼či Giorgia Meloni s-au ├«nt├ólnit duminic─â pe insula italian─â Lampedusa, unde continu─â debarcarea migran┼úilor veni┼úi de pe coastele nord-africane, precum ┼či transferul acestora c─âtre Sicilia ┼či continent.

Această mică insulă mediteraneană se află sub tensiune, mii de migranţi sosind în această săptămână, ceea ce a reînviat dezbaterea spinoasă privind împărţirea responsabilităţilor în cadrul Uniunii Europene.

Ministrul italian de interne, Matteo Piantedosi, ┼či comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, s-au deplasat la r├óndul pe Lampedusa, noteaz─â Agerpres.

Locuitori nemulţumiţi de sosirile masive i-au întâmpinat pe oficiali la aeroport, ameninţând să le blocheze deplasarea.

ÔÇ×Facem tot ce putemÔÇŁ, a r─âspuns Meloni, ad─âug├ónd: ÔÇ×Ca de obicei, ├«mi asum personal responsabilitateaÔÇŁ.

Giorgia Meloni ┼či Ursula von der Leyen au mers ├«n portul ├«n care sunt ancorate zeci de b─ârci improvizate pe care se ├«mbarc─â migran┼úii, cel mai adesea din Tunisia.

Tot duminic─â, Crucea Ro┼čie Italian─â (CRI), care gestioneaz─â punctul fierbinte din Lampedusa, a declarat c─â 1.500 de migran┼úi se afl─â ├«nc─â ├«n acel loc, care are o capacitate de 400 de persoane, transferul lor ├«n Sicilia ┼či pe continent neacoperind pe deplin noile sosiri.

ÔÇ×Alte transferuri sunt planificate ├«n cursul zileiÔÇŁ, a precizat CRI.

Nave mari ale ONG-urilor, cum ar fi Geo Barrents a organizaţiei Medici fără frontiere (MSF), care a salvat aproape 500 de migranţi în 11 operaţiuni, sunt direcţionate către porturile italiene majore.

Dar zeci de b─ârci mici continu─â s─â traverseze Marea Mediteran─â ┼či ajung direct ├«n Lampedusa, unde sistemul de gestionare a migran┼úilor este pe punctul de a se asfixia.

De luni ┼či p├ón─â miercuri, aproximativ 8.500 de persoane, mai mult dec├ót ├«ntreaga popula┼úie din Lampedusa, au sosit cu 199 de ambarca┼úiuni, conform cifrelor agen┼úiei ONU pentru migra┼úie.

Aceast─â criz─â a migra┼úiei face obiectul unei activit─â┼úi diplomatice intense de trei zile. O conferin┼ú─â telefonic─â a reunit s├ómb─ât─â mini┼čtrii de interne francez, italian ┼či german, un reprezentant al pre┼čedin┼úiei spaniole a…

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema