“Securitatea Moldovei este reunificarea cu Rom├ónia”Aflat ├«n vizit─â ├«n ┼úara noastr─â, Vlad Filat, fost premier al guvernului de la Chi┼čin─âu, spune r─âspicat c─â solu┼úia pentru securitatea Moldovei este unirea cu Rom├ónia.

Fostul premier al Moldovei, Vlad Filat,┬áa venit ├«n Rom├ónia la invita╚Ťia PP-USL, ocazie cu care a acordat un interviu pentru Antena 3 CNN.┬á

Politicianul de peste Prut sus╚Ťine c─â de╚Öi investi╚Ťiile ├«n “ap─ârarea anti-aerian─â sunt bune”, singura solu╚Ťie fezabil─â┬ápentru securitatea Moldovei este “unirea cu Rom├ónia”.

“Discu╚Ťii despre investi╚Ťii ├«n┬áap─ârare anti-aerian─â ╚Öi a╚Öa mai departe… sunt bune, dar ele nu sunt eficiente pentru c─â rezultatele nu vor produce securitate pentru Republica Moldova. Securitate pentru Republica Moldova ar fi reunificarea automat─â a┬áscutului de protec╚Ťie, inclusiv NATO, ╚Öi cu toate elementele care le ofer─â Rom├ónia, acelea pe care le are. Specula╚Ťiile cu neutralitatea sunt duse ├«n extreme”, a declarat Vlad Filat.

De asemenea, fostul premier a sus╚Ťinut ├«n cadrul interviului c─â┬áneutralitatea nu ├«nseamn─â incapacitate total─â de a asigura ╚Ťara”

“Neutralitatea nu ├«nseamn─â incapacitate total─â de a asigura ╚Ťara, cet─â╚Ťenii cu┬áminim─â securitate,┬áori riscurile pentru Republica┬áMoldova evident nu vin din Vest.┬áRiscurile eventuale vin din Est. Asta ╚Ťine de regiunea Transmistrean─â pentru┬áa avea securitate necesar─â. Aici nu este vorba de sisteme interne de ap─ârare, tancuri, deci este vorba de┬ánecesitate pentru armat─â robust─â, foarte operativ─â, pentru┬áa face fa╚Ť─â riscurilor de o parte, dar ╚Öi de a opri anumite g├ónduri eventual.”, a sus╚Ťinut Filat.

Cite╚Öte ╚Öi:┬áRepublica Moldova, urm─âtoarea ╚Ťint─â luat─â la ochi de Rusia pentru repetarea scenariului din Ucraina | Confirmarea vine de la Serghei Lavrov

Totodat─â, referindu-se la investi╚Ťiile din armat─â Vlad Filat a transmis c─â sunt inutile, ├«n cazul ├«n care ar exista un conflict militar ├«ntre Moldova ╚Öi Federa╚Ťia Rus─â.

“Ori dac─â vorbim de un risc de mai departe, el poate veni doar din partea Federa╚Ťie Rus─â. ╚śi atunci despre aceste investi╚Ťii care se fac ├«n armat─â este inutil s─â vorbim. ╚śi iar─â╚Öi revenim la faptul c─â singura solu╚Ťie pentru a oferi securitate Republicii Moldova nu este un plan de ac╚Ťiune, un alt cadru institu╚Ťional, rela╚Ťiile cu parteneri occidentali, elemene, securitate le poate oferi doar”, a ad─âugat politicianul.

├Än cadrul interviului, fostul premier a anun╚Ťat c─â Moldova se afl─â, ├«ntradev─âr, urm─âtoarea pe lista Rusiei, ├«n condi╚Ťiile ├«n care atunci c├ónd a ├«nceput r─âzboiul, Vladimir Putin ”s-a g├óndit la expansiunea ╚Ť─ârii”.

Citeste continuarea pe www.antena3.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Bugetul jude╚Ťului a fost adoptat cu 19 voturi

Urmatoarea stire

Zelenski: Ucraina merită să înceapă anul acesta discuţiile privind aderarea la UE

Stiri pe aceeasi tema