Secţiile de votare s-au deschis în Japonia pentru alegerile pentru camera superioară


Secţiile de votare s-au deschis duminică la ora locală 07:00 (01:00 ora Bucureştiului) în toate cele 47 de prefecturi ale Japoniei pentru alegerile pentru camera superioară a parlamentului ţării. Votarea va dura până la ora locală 20:00 (14:00 ora Bucureştiului).

Alegerile au loc la două zile după asasinarea fostului prim-ministru japonez şi şef al celei mai mari facţiuni a Partidului Liberal Democrat (LDP) Shinzo Abe, aflat la guvernare, în timpul unui discurs adresat alegătorilor. Partidele de opoziţie au cerut amânarea votului, dar premierul Fumio Kishida a subliniat că democraţia nu va ceda violenţei.

Camera superioară a Parlamentului japonez are 245 de membri. Majoritatea mandatelor (138) sunt deţinute de PLD şi de partidul Komeito. 125 de locuri vor fi redistribuite în alegeri. Restul deputaţilor au mandate până în 2025.

Va fi supus votului şi un nou mandat, numărul total al acestora în cameră după alegeri urmând a fi de 246. Acest nou mandat va fi stabilit în cadrul unei alegeri parţiale pentru prefectura Kanagawa.

Peste 540 de deputaţi şi-au prezentat candidaturile, aceştia concurând pentru 74 de mandate în circumscripţii teritoriale şi pentru 50 de mandate parlamentare pe liste proporţionale. 

Spre deosebire de camera inferioară cheie, care determină candidatura premierului şi are un vot decisiv în adoptarea legilor sau a bugetului, camera superioară a parlamentului japonez nu are putere reală. Cu toate acestea, după dobândirea majorităţii acolo, partidele de opoziţie vor putea împiedica activitatea guvernului, încetini adoptarea proiectelor de lege sau a bugetului.

Potrivit analiştilor locali şi conform rezultatelor sondajelor de opinie, blocul de guvernământ al PLD şi Komeito îşi va păstra majoritatea în camera superioară a parlamentului, după alegeri. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Doi reprezentanţi Eurovision colaborează: Wrs x Andromache – If you were alone / Sta matia sou

Urmatoarea stire

Porți anti-sinucidere vor fi instalate la metroul bucureștean

Stiri pe aceeasi tema