Secţia pentru procurori a CSM, reacție la „afirmaţiile grave” făcute de liderul AUR, George Simion


Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii critică ”afirmaţii grave” făcute de deputatul AUR George Simion, care a susţinut că procurorii aşteaptă ”confirmări politice în instrumentarea dosarelor penale, precum şi din partea «serviciilor şi ambasadelor»”, transmite News.ro.

Secţia pentru procurori îşi manifestă în mod ferm dezacordul faţă de astfel de afirmaţii publice, formulate într-o modalitate repetată şi agresivă, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public şi constată că acestea sunt de natură a intimida şi afecta în mod grav independenţa procurorilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare în curs”, arată sursa citată.

”Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act că, în cursul zilei de 21 septembrie 2023, au fost lansate prin intermediul reţelelor de socializare imagini în care un membru al Parlamentului României a pătruns şi a transmis în direct, împreună cu alte persoane, în sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cu această ocazie, a făcut mai multe afirmaţii grave, susţinând că procurorii aşteaptă confirmări politice în instrumentarea dosarelor penale, precum şi din partea «serviciilor şi ambasadelor»”, a transmis, joi, Secţia.

Potrivit sursei citate, astfel de afirmaţii ”sunt de natură a intimida şi afecta în mod grav independenţa procurorilor”.

”Secţia pentru procurori îşi manifestă în mod ferm dezacordul faţă de astfel de afirmaţii publice, formulate într-o modalitate repetată şi agresivă, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public şi constată că acestea sunt de natură a intimida şi afecta în mod grav independenţa procurorilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare în curs, precum şi de a exercita presiune cu privire la modalitatea în care activitatea acestora ar trebui să se desfăşoare. Secţia pentru procurori, respectând dreptul la opinie al fiecărui cetăţean, reiterează în mod categoric că activitatea de urmărire penală se desfăşoară numai de către organele abilitate în drept, în cadrul legal incident, precum şi cu respectarea independenţei procurorilor în privinţa soluţiilor adoptate în cauzele penale pe care le soluţionează”, se arată în comunicatul Secţiei pentru procurori.

Astfel, Secţia pentru procurori a CSM atrage atenţia cu privire la ”imperativul respectării separaţiei şi echilibrului puterilor în stat în cadrul dezbaterii publice, ce trebuie abordată în mod echilibrat şi cu responsabilitatea necesară garantării independenţei procurorilor, în vederea creşterii şi consolidării încrederii societăţii în actul de justiţie”.

Într-o filmare postată pe Facebook, George Simion afirmă că a mers la Parchetul General pentru a afla ce s-a întâmplat în mai multe dosare deschise după evenimente…

Citeste continuarea pe universul.net

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema