Secretarul general al NATO anunță mai multe arme grele pentru Ucraina ”în viitorul apropiat”: Suntem într-o fază decisivă a războiului


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a pronunțat în favoarea furnizării de mai multe arme grele Ucrainei, înaintea unor noi discuții la Ramstein privind ajutorul militar occidental pentru această țară invadată, anunță DPA și AFP, citate de Agerpres.

”Angajamentele recente pentru echipamente grele de război sunt importante – şi mă aştept la mai multe în viitorul apropiat”, a declarat Stoltenberg duminică pentru ziarul german de afaceri Handelsblatt.

Acesta a apreciat că ”suntem într-o fază decisivă a războiului”. ”Ne confruntăm cu lupte crâncene. Prin urmare, este important să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a învinge şi pentru a continua ca naţiune independentă”, a completat oficialul NATO, considerând că sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai rapidă cale spre pace.

Declarațiile lui Stoltenberg apar în contextul în care, la 20 ianuarie va avea loc o reuniune coordonată a țărilor occidentale care oferă sprijin Ucrainei, găzduită de baza americană din Germania, Ramstein.

Kievul cere de luni de zile mai multe arme grele. Naţiunile occidentale au fost mult timp reticente în a livra armament greu Ucrainei, invocând temeri de a fi atrase în război sau de a provoca Rusia.

Recent, Polonia și Finlanda și-au arătat deschiderea de a oferi Ucrainei tancuri Leopard 2, în cadrul unei coaliții internaționale, idee față de care Germania și-a exprimat rezervele, spunând că nu va face acest gest singură.

Arătându-i că este vorba despre eforturi comune, Regatul Unit a anunțat că va furniza Ucrainei tancuri Challenger 2 și sisteme de artilerie suplimentare.

Germania, Spania, Polonia, Polonia, Grecia, Danemarca și Finlanda se numără printre numeroasele țări care folosesc deja Leopard 2 de aproximativ 60 de tone, care este echipat cu un tun de 120 de milimetri, precum și cu un sistem de apărare și blindaj de ultimă generație. Acest lucru le-ar permite aliaților să organizeze în comun atât livrarea tancurilor și a muniției necesare, cât și să facă echipă în ceea ce privește întreținerea și reparațiile.

Analiștii militari occidentali anticipează că Moscova va lansa o nouă ofensivă în următoarele săptămâni sau luni, profitând de golirea rezervelor de muniție ale Ucrainei, care ar beneficia de un veritabil avantaj pe câmpul de luptă dacă va primi tancuri moderne precum Leopard 2.

Citeste continuarea pe www.caleaeuropeana.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Noaptea de Anul Nou nu a fost lipsită de incidente

Urmatoarea stire

Dacă poți să te ridici și să mergi către lumină, se vor întâmpla lucruri bune

Stiri pe aceeasi tema